Letselschadevergoeding onderworpen aan belastingheffing

Letselschadevergoeding onderworpen aan belastingheffing

Eerder hebben we bericht over de opmerking van staatssecretaris Snel van Financiën dat een eenmalige uitkering van een letselschadevergoeding niet belast zou zijn voor de loon- of inkomstenbelasting (box 1). Deze ongeclausuleerde uitspraak biedt mogelijkheden in een discussie met de Belastingdienst wanneer de schadevergoeding van een (voormalig) werkgever wordt verkregen. De uitspraak van de staatssecretaris impliceert immers dat een letselschadevergoeding van de werkgever niet kwalificeert als ‘loon’. Ook niet als de letselschade is ontstaan bij de uitoefening van de dienstbetrekking. Dit zou betekenen geen belastingheffing in box 1.

Maar behoort de letselschadevergoeding tot het vermogen dat deel uitmaakt van de rendementsgrondslag van box 3? Volgens de staatssecretaris wel. Voor zover het bedrag van de schadevergoeding op de peildatum van 1 januari nog in bezit is, is het vermogen en maakt daarmee deel uit van de rendementsgrondslag van box 3. Uitgangspunt bij box 3 is dat vermogen dat op de peildatum tot het bezit behoort ongeacht de herkomst daarvan onder de rendementsgrondslag van box 3 valt.

In het kader van de voorgestelde aanpassing van box 3, is een motie ingediend om letselschadevergoedingen uit te zonderen van de rendementsgrondslag van box 3. Op 26 september 2019 heeft de staatssecretaris gereageerd op dit voorstel. De staatssecretaris merkt op dat het kabinet een vrijstelling voor letselschadevergoedingen voor box 3 geen optie vindt, omdat het in strijd is met het uitgangspunt van box 3 dat vermogen dat op de peildatum tot het bezit behoort deel uitmaakt van de rendementsgrondslag.

Naast de vraag of over een letstelschadevergoeding belastingheffing is verschuldigd, spelen bijvoorbeeld ook de vragen of een letselschadevergoeding tot de premie- en heffingsgrondslag voor de werknemersverzekeringen behoort en of een letselschadevergoeding invloed heeft op het recht en/of hoogte van toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en/of kindgebonden budget. Voor deze toeslagen geldt immers een ‘toetsingsinkomen’ en in de regel ook een vermogenstoets.

Belang voor de praktijk
Letselschadevergoedingen zijn niet zonder meer vrijgesteld van belastingheffing. In tegendeel. Wanneer een letstelschadevergoeding of anderszins een schadevergoeding wordt verstrekt, is het goed om de ontvanger in kennis te stellen van de fiscale aspecten. Wanneer partijen een belastinggarantie zijn overeengekomen, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat onder deze garantiebepaling valt.

Mocht u meer willen weten over de fiscale aspecten ter zake (letsel)schadevergoedingen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Publicatiedatum: 29 september 2019


Deel dit nieuwsbericht