30%-regeling kan niet via aangifte inkomstenbelasting worden toegepast

30%-regeling kan niet via aangifte inkomstenbelasting worden toegepast

Eerder zijn wij in een nieuwsbericht ingegaan op de vraag of de werknemer de 30%-regeling in de inkomstenbelasting mag toepassen als de werkgever deze forfaitaire vergoedingsregeling niet heeft toegepast? In het nieuwsbericht hebben wij gewezen op onder meer een uitspraak van Rechtbank Den Haag waarin is geoordeeld dat als de werkgever de vergoeding of verstrekking niet heeft aangewezen als eindheffingsbestanddeel in de zin van de werkkostenregeling de 30%-regeling niet meer in de inkomstenbelastingbelasting kan worden toegepast. 

Belanghebbende in die zaak heeft tegen de uitspraak van de rechtbank hoger beroep aangetekend bij Gerechtshof Den Haag. Onlangs is deze hofuitspraak gepubliceerd. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank. 

Het hof motiveert zijn beslissing door aan te geven dat de werkgever het loon niet heeft aangewezen als eindheffingsbestanddeel. Voor het aanwijzen is niet voldoende dat in de arbeidsovereenkomst met de werkgever schriftelijk afspraken zijn gemaakt over de toepassing van de 30%-regeling, en de werkgever ook beschikt over een beschikking 30%-regeling. De aanwijzing van een gerichte vrijstelling als eindheffingsbestanddeel is namelijk alleen dan voltooid als daarmee rekening wordt gehouden bij de uitbetaling van het loon en deze als zodanig op individueel niveau is verwerkt in de loonadministratie. Daarmee komen immers pas de aard en omvang van de gerichte vrijstelling, de omvang van het loon en de daarover verschuldigde belasting vast te staan.

Belanghebbende had volgens het hof zich tot de werkgever kunnen wenden om aanwijzing van de loonbestanddelen als eindheffingsbestanddeel alsnog te bewerkstelligen via een correctiebericht. Belanghebbende had ook bezwaar kunnen maken tegen de inhouding van loonbelasting over het loon. Dat is echter allemaal niet geschied.

Publicatiedatum: 05 augustus 2021


Deel dit nieuwsbericht