Aan scholen doorbelaste kosten vormen geen kosten voor gemene rekening

Aan scholen doorbelaste kosten vormen geen kosten voor gemene rekening

Op 20 september 2013 is een conclusie van een officiële adviseur van de Hoge Raad (advocaat-generaal) gepubliceerd inzake het leerstuk van kosten voor gemene rekening.

Wat was er aan de hand?

Belanghebbende verzorgt sinds jaar en dag de administratie voor diverse scholen. Tot 2009 kon zij gebruik maken van de zogenoemde koepelvrijstelling. Vanaf 2009 is dat door een wetswijziging niet meer mogelijk en is belanghebbende – kort gezegd – een deel van de door haar begrote kosten zonder winstopslag gaan doorbelasten aan de bij haar aangesloten scholen. Dat geschiedde op basis van een verdeelsleutel die is neergelegd in een daartoe opgestelde, maar niet ondertekende, concept kostenverdelingsovereenkomst. De scholen kunnen, net als voordien, gebruik maken van diverse pakketten die belanghebbende aanbiedt (financiële administratie, salarisadministratie, of combinaties). Belanghebbende stelt zich op het standpunt dat op de bedragen die zij aan de scholen berekent het leerstuk van kosten voor gemene rekening van toepassing is, en dat zij daarom ter zake geen btw is verschuldigd.

Rechtbank en Hof

Rechtbank Haarlem en Hof Amsterdam hebben geoordeeld dat geen sprake is van kosten voor gemene rekening, althans dat belanghebbende niet heeft voldaan aan de op haar rustende bewijslast dat sprake is van kosten voor gemene rekening.

Advocaat-generaal

Volgens de advocaat-generaal heeft belanghebbende niet aan de bewijslast voldaan, dat sprake is van kosten voor gemene rekening. Daarbij neemt de advocaat-generaal in aanmerking dat in casu weliswaar vaststaat dat de kostenomslag is gemaakt naar de afgesproken verdeelsleutel, maar dat omtrent de risico’s en de rechtstreekse betrokkenheid van de deelnemende scholen bij het personeel dat de werkzaamheden verricht niets is vastgesteld.

Het oordeel van het Hof dat geen sprake is van een nauw met het onderwijs samenhangende dienst is volgens de advocaat-generaal niet onvoldoende gemotiveerd.

Praktijk

In een besluit van de staatssecretaris van november 2011 (aftrekbesluit) worden zeer stringente voorwaarden gesteld aan het leerstuk van kosten voor gemene rekening. Hierdoor is het leerstuk in de praktijk lastiger uitvoerbaar. Ook de conclusie van de advocaat-generaal laat duidelijk zien dat per situatie nauwkeurig moet worden beoordeeld of toepassing van het leerstuk kosten voor gemene rekening mogelijk is. Bovendien is een goede begeleiding bij de implementatie van het leerstuk wenselijk.

Indien u naar aanleiding van het leerstuk van kosten voor gemene rekening of anderszins nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 23 september 2013


Deel dit nieuwsbericht