Aanscherping gebruikelijkheidscriterium in de WKR per 1 januari 2016

Aanscherping gebruikelijkheidscriterium in de WKR per 1 januari 2016

Op Prinsjesdag 2015 heeft het kabinet voorgesteld om het gebruikelijkheidscriterium in de werkkostenregeling (WKR) aan te scherpen. Hoewel het niet door het kabinet wordt bevestigd, zal het feit dat eindheffingsloon in de zin van de WKR niet als bezoldiging in de zin van de WNT wordt aangemerkt, hieraan hebben bijgedragen.

 

Het voorstel wordt (formeel) toegelicht door aan te geven dat het kabinet een einde wil maken aan tariefarbitrage. Bij tariefarbitrage kiest de werkgever ervoor om, zo nodig, 80% eindheffing te betalen in de WKR omdat dat voordelig(er) is dan verloning tegen bijvoorbeeld een (gebruteerd) tarief van 108,3%. Het voorstel dat is aangekondigd in het Belastingplan 2016 (wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2016) moet ingaan per 1 januari 2016.

 

Het kabinet stelt een wijziging van de wettekst voor die niet de omvang van een vergoeding of verstrekking centraal stelt, maar het aanwijzen van een vergoeding of verstrekking van die omvang als eindheffingsbestanddeel. Vanaf 2016 moet het, om te voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium, gebruikelijk zijn om een vergoeding of verstrekking ‘onbelast’ aan een werknemer te geven doordat de werkgever de (eind)heffing betaalt. Het aanwijzen van maandloon, vakantiegeld of een grote bonus als eindheffingsbestanddeel – met een beroep op de zogeheten € 2.400-regel – zal daarmee komen te vervallen.

 

Vanaf 1 januari 2016 zal dus anders naar het gebruikelijkheidscriterium moeten worden gekeken. Aspecten die de werkgever dan moet meenemen bij de toetsing aan het gebruikelijkheidscriterium zijn bijvoorbeeld:

  • Aard van de vergoeding / verstrekking
  • Hoogte van de vergoeding / waarde van de verstrekking
  • Kan tariefarbitrage het doel zijn van het aanwijzen van de vergoeding / verstrekking als eindheffingsloon? Onder meer zal worden bekeken of er een bestendige gedragslijn uit het verleden wordt gevoerd
  • In hoeverre worden vergelijkbare vergoedingen / verstrekkingen ook bij andere (vergelijkbare) werknemers aangewezen?

Publicatiedatum: 12 oktober 2015


Deel dit nieuwsbericht