Aanvullende belastingmaatregelen in verband met coronacrisis

Aanvullende belastingmaatregelen in verband met coronacrisis

Het noodpakket voor banen en economie dat het Kabinet heeft getroffen in het kader van de coronacrisis bevat naast de versoepeling van krediet en de tegemoetkoming in inkomsten en salaris ook de versoepeling van belastingmaatregelen. Belastingmaatregelen die ingevoerd zijn, zien onder meer op uitstel van belastingbetaling, verlaging van invorderings- en belastingrente en verruimde mogelijkheid tot deblokkering G-rekening. Hierover hebben we eerder bericht. Zie hier en hier.

Daarnaast is er het Besluit noodmaatregelen coronacrisis gepubliceerd met fiscale tegemoetkomingen op onder meer het terrein van de btw en loonheffingen. Dit besluit is op 22 april 2020 geactualiseerd. Zie hier.

Op 24 april 2020 heeft het Kabinet zes nieuwe belastingmaatregelen getroffen om met name ondernemers, in deze lastige tijden te ondersteunen. Het gaat om de volgende maatregelen:

1. Maatregel voor zzp’ers: versoepeling urencriterium
Voor de aangifte inkomstenbelasting mag een ondernemer ervan uitgaan dat hij in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 voldoet aan het urencriterium. De ondernemer mag ervan uitgaan dat hij in deze periode ten minste 24 uur per week aan de onderneming heeft besteed, zodat hij gebruik kan blijven maken van bepaalde aftrekposten.

2. Fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting
De ondernemer mag al in zijn aangifte vennootschapsbelasting 2019 het verlies aftrekken dat hij in 2020 verwacht door de coronacrisis. Dat kan via een fiscale coronareserve.

3. Uitstel inwerkingtreding wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap
Het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’, dat als doel heeft om fiscaal gedreven belastinguitstel door directeur-grootaandeelhouders (dga’s ) te ontmoedigen, wordt een jaar uitgesteld tot 1 januari 2023.

4. Een verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling
Een aanmerkelijkbelanghouder mag in 2020 uitgaan van een lager gebruikelijk loon. Als de omzet daalt als gevolg van de coronacrisis, mag hij het gebruikelijk loon in dezelfde verhouding verminderen. De vormgeving hiervan zal vergelijkbaar zijn met eenzelfde regeling als die tijdens de kredietcrisis in 2009 is getroffen.

5. Verruiming werkkostenregeling
De vrije ruimte over het fiscale loon tot en met € 400.000 wordt verhoogd in 2020 van 1,7% naar 3%. Oftewel, € 5.200 extra vrije ruimte.

6. Betaalpauze voor hypotheekverplichtingen
Wanneer u vanwege de coronacrisis tijdelijk uw hypotheek niet kunt betalen, dan mag uw kredietverstrekker u een betaalpauze geven waarin u geen (of minder) rente en aflossing betaalt. De belastingregels hiervoor worden versoepeld.


Publicatiedatum: 26 april 2020


Deel dit nieuwsbericht