Acties die vóór 1 januari 2022 opgepakt moeten worden

Acties die vóór 1 januari 2022 opgepakt moeten worden

Deze week stemt de Tweede Kamer over het pakket Belastingplan 2022 en de Eerste Kamer medio december. Na de schriftelijke beantwoording van de vragen over de wetsvoorstellen kunnen we concluderen dat op het terrein van de loonheffingen enkele maatregelen worden ingevoerd waar u op moet anticiperen. Denk aan de introductie van de gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding van € 2,00 per dag. Een gerichte vrijstelling die een anti-samenloopbepaling kent. U moet als werkgever de vraag stellen hoe u met deze anti-samenloopbepaling straks omgaat? Beter gezegd, wat wordt de vergoeding als de medewerker zowel thuiswerkt als naar de vaste werkplek reist?

Per 1 januari 2022 verandert in principe de toepassing van de zogenoemde 214 dagenregeling. U kunt medewerkers vanaf 1 januari 2022 geen vaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer meer verstrekken voor vijf dagen per week als de medewerker op één of twee dagen per week een vaste thuiswerkdag heeft. Ook niet als u geen thuiswerkvergoeding verstrekt. Nu is dat wel mogelijk, mits ze maar op minstens 128 dagen naar de vaste werkplek reizen. Heeft u beoordeeld wat in de reiskostenregeling(en) binnen uw organisatie over thuiswerken is vastgelegd? Haast is geboden want over zeven weken gaat deze wetswijziging in en een wijziging van de arbeidsvoorwaarden moet waarschijnlijk nog langs de ondernemingsraad.

Wat ook per 1 januari 2022 wordt ingevoerd is de renseigneringsverplichting. Dit betekent dat u voortaan van bijvoorbeeld commissieleden, leden van cliëntenraad, etc. het Burgerservicenummer en de geboortedatum moet gaan opvragen. Deze en andere gegevens moet u immers aan de Belastingdienst gaan verstrekken. Voor het eerst op uiterlijk 31 januari 2023. Weigert u uitvoering te geven aan deze verplichting dan kan de Belastingdienst op basis van de Algemene wet inzake rijksbelastingen verschillende sancties opleggen, waaronder die van artikel 68, eerste lid. Het niet naleven van de verplichting is dan een strafbaar feit waarop een straf staat van een hechtenis van ten hoogste 6 maanden of een geldboete van de derde categorie (2021: € 8.700,00). Misschien toch beter om zo snel mogelijk de interne processen aan te passen.

En o ja, dan hebben we ook nog de werkkostenregeling waarvan begin 2022 verantwoording over 2021 richting de Belastingdienst moet worden afgelegd. Zeker Fiscaal beschikt over een tool waarmee de toepassing van de werkkostenregeling kan worden beoordeeld. Zo bevat deze tool onder andere een data analyse van de boekingen in de financiële administratie. Boekingen op onjuiste grootboekrekeningen worden als het ware boven water gehaald. Handig als u zelf geen tijd heeft of als extra controle.

Wij begrijpen dat deze wijzigingen behoorlijk wat vergen van de organisatie en dat ondersteuning gewenst kan zijn. Bel of mail dan met Antoine Roes op 06-30 17 17 93 of antoine@zekerfiscaal.nl. Hij kan u op een praktische manier helpen maar Antoine kan u ook alles vertellen over onze WKR tool.

Publicatiedatum: 08 november 2021


Deel dit nieuwsbericht