Alarmeringsdienst van zorginstelling belast met btw

Alarmeringsdienst van zorginstelling belast met btw

Op 10 november 2015 is een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland gepubliceerd waaruit volgt dat de alarmeringsdienst van de zorginstelling in het kader van extramurale zorg belast is met btw.

 

Belang voor de praktijk

Sinds 1 januari 2014 zijn diensten in het kader van personenalarmering aan ouderen die zelfstandig wonen uitgezonderd van de sociaal-culturele vrijstelling (artikel 11-1-f Wet OB). Uit de onderhavige uitspraak volgt dat de alarmeringsdienst van de zorginstelling in het kader van extramurale zorg belast is met btw. Wij zien echter mogelijkheden dat de artsenvrijstelling (artikel 11-1-g Wet OB) van toepassing is, aangezien de alarmeringsdienst wordt bemand door BIG-geregistreerde verpleegkundigen en – indien nodig – direct hulp wordt verleend.

 

Feiten

In het kader van extramurale zorg biedt belanghebbende, een zorginstelling, haar cliënten professionele personenalarmering aan. Cliënten die hiervan gebruik maken hebben de mogelijkheid om bij een calamiteit contact te leggen met de alarmcentrale/meldkamer met behulp van terbeschikkinggestelde alarmeringsapparatuur. Deze prestatie wordt niet alleen verleend aan extramurale cliënten maar ook aan intramurale cliënten.

 

In geschil is het antwoord op de vraag of de door de zorginstelling aangeboden dienst, bestaande uit de installatie en aansluiting van het personenalarmeringssysteem en het beroep kunnen doen op de alarmcentrale (hierna: alarmeringsdienst) en de daarop eventueel te verlenen zorg, is vrijgesteld van btw.

 

Rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat de alarmeringsdienst en de daarop volgende zorgverlening als afzonderlijke diensten moeten worden aangemerkt. De alarmeringsdienst is belast met btw. De sociaal-culturele vrijstelling is niet van toepassing, omdat de alarmeringsdienst hiervan is uitgezonderd.

 

Ook de artsenvrijstelling is niet van toepassing. De door de zorginstelling verrichte alarmeringsdienst zou niet als gezondheidskundige verzorging van de mens kunnen worden beschouwd. Ons inziens kan daar anders over worden gedacht. Er is sprake van gezondheidskundige verzorging van de mens als het voornaamste doel van de (para)medische handeling is de bescherming, met inbegrip van instandhouding of herstel, van de gezondheid. Een inschatting maken van de benodigde zorg door degene die de telefoon opneemt, lijkt een handeling die ziet op de bescherming van de gezondheid. Aangezien uit de uitspraak kan worden afgeleid dat de alarmeringsdienst wordt bemand door BIG-geregistreerde verpleegkundigen en – indien nodig – direct hulp wordt verleend, lijkt de artsenvrijstelling wel degelijk van toepassing.

 

Ook de AWBZ-vrijstelling (artikel 11-1-g-2 Wet OB) is niet van toepassing, omdat de zorginstelling niet aannemelijk heeft gemaakt dat en zo ja in welke individuele gevallen, de verrichte alarmeringsdienst afzonderlijk is opgenomen in de AWBZ-indicatie van de betrokken personen.

Publicatiedatum: 02 december 2015


Deel dit nieuwsbericht