Artiest mag loonbelasting verrekenen zonder bewijs dat er is afgedragen

Artiest mag loonbelasting verrekenen zonder bewijs dat er is afgedragen

Op basis van de zogeheten artiestenregeling bestaat er in beginsel een inhoudingsplicht ter zake van de gage die aan een artiest wordt betaald. In de praktijk blijkt de inhouding en afdracht van loonbelasting over de gage van een artiest echter regelmatig niet plaats te vinden. Zo mogelijk ook in een zaak waarvan op 31 juli 2015 de uitspraak van Gerechtshof ’s-Hertogenbosch op het hoger beroep is gepubliceerd.

 

In deze zaak ging het om de vraag of de artiest, die met zijn opdrachtgevers nettoloonafspraken maakte waarbij de opdrachtgevers dus zorg zouden dragen voor afdracht van loonbelasting, te goeder trouw mocht menen dat de opdrachtgevers de loonbelasting hebben ingehouden en afgedragen.

 

In het arrest van 22 juli 1981, nr. 20 680, heeft de Hoge Raad geoordeeld dat een werknemer de niet ingehouden loonheffing met de aanslag inkomstenbelasting kan verrekenen, indien hij te goeder trouw is. Een werknemer is te goeder trouw indien hij meende en ook bij inachtneming van de door hem, gelet op de omstandigheden, te betrachten zorgvuldigheid redelijkerwijze mocht menen dat de werkgever aan zijn verplichting tot inhouding zou voldoen.

 

In deze zaak had de artiest niet van alle opdrachtgevers een jaaropgaaf ontvangen, ondanks (herhaald) verzoek daartoe. In eerdere jaren hadden deze opdrachtgevers wel minimaal éénmaal een jaaropgave verstrekt. De artiest leidde daaruit af dat de opdrachtgevers bekend zijn met de inhoudingsplicht en hij meende dientengevolge te goeder trouw te zijn dat zij loonbelasting zouden inhouden en afdragen.

 

Het hof stelde de artiest in het gelijk en hij mocht de ten onrechte niet ingehouden loonbelasting als voorheffing op de inkomstenbelasting in aanmerking nemen.

 

In de praktijk zien we regelmatig dat de belastingdienst bij controles een correctie wenst op te leggen ter zake van de inzet van artiesten. Wanneer de belastingdienst bij een opdrachtgever een naheffing loonbelasting oplegt ter zake van de inzet van de artiest, dan zou de artiest deze loonbelasting mogelijk kunnen verrekenen met de verschuldigde inkomstenbelasting, zelfs al was hij niet te goeder trouw. Zie het nieuwsbericht dat wij recent hierover hebben gepubliceerd.

Publicatiedatum: 06 augustus 2015


Deel dit nieuwsbericht