Beantwoording Kamervragen over btw-maatregelen Coronacrisis

Beantwoording Kamervragen over btw-maatregelen Coronacrisis

Vanuit de Tweede Kamer zijn schriftelijke vragen gesteld over de brief van 14 april 2020 inzake ‘Beleidsbesluit fiscale maatregelen Coronavirus’. Op 15 juni 2020 hebben de staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen van Financiën deze Kamervragen beantwoord. Voor wat betreft de btw willen wij specifiek wijzen op onderstaande onderwerpen.

Uit paragraaf 4 Btw-gevolgen voor uitleen zorgpersoneel en leveren medische hulpgoederen en
-apparatuur kan worden afgeleid, dat:

  • Een uitlener in het geval hij tussen 16 maart 2020 en de bekendmaking van het beleidsbesluit wel winst heeft gemaakt met de uitleen van zorgpersoneel (beoogd of niet beoogd) de goedkeuring alsnog kan toepassen met terugwerkende kracht. Hij kan dit herstellen door een correctiefactuur uit te reiken aan de inlener waar deze winst uit de vergoeding wordt gehaald en zonder btw. De uitlener dient het teveel betaalde bedrag terug te betalen aan de inlener.
  • Beide goedkeuringen worden verlengd tot 1 oktober 2020.
  • Iedere instelling onder de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) en Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG)-geregistreerde zorgverleners gebruik kunnen maken van de vrijstelling van btw bij invoer en douanerechten op beschermingsmaterialen. Uiteraard dient ook aan de overige voorwaarden van de vrijstelling te worden voldaan. Deze instellingen mogen de beschermingsmaterialen, naast gebruik door eigen medewerkers en cliënten/patiënten, ook gratis ter beschikking stellen aan bijvoorbeeld familieleden die op bezoek komen.

Uit paragraaf 5 Verlaagd btw-tarief sportscholen kan worden afgeleid, dat:

  • Het voor de tijdelijke goedkeuring niet uitmaakt via welk online-kanaal de sportlessen worden aangeboden.
  • Om aanspraak te maken op het verlaagde btw-tarief sportscholen en dergelijke ondernemers moeten voldoen aan de eisen die normaliter gelden om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief voor sportactiviteiten vanuit een sportaccommodatie. Zolang door de verplichte sluiting van sportscholen niet aan het normale basisvereiste van de terbeschikkingstelling van een sportaccommodatie kan worden voldaan, vervalt deze eis tijdelijk bij het aanbieden van onlinesporten aan hun afnemers.
  • Zolang de sportaccommodaties verplicht gesloten zijn en aan de bedoelde sportscholen het verlaagde btw-tarief op online sportlessen is toegestaan, ook andere aanbieders van online sporten tijdelijk gedurende deze periode het verlaagde btw-tarief kunnen toepassen op online sportdiensten aan hun afnemers.

Publicatiedatum: 18 juni 2020


Deel dit nieuwsbericht