Belangrijkste voorstellen voor 2017 ter zake sociale zekerheid

Belangrijkste voorstellen voor 2017 ter zake sociale zekerheid

Op 20 september 2016 heeft ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid haar begroting voor 2017 gepresenteerd. De belangrijkste voorstellen uit deze begroting waarmee werkgevers te maken kunnen krijgen, zijn:

Minimumloon naar 21 jaar

Vanaf 2017 gaat de leeftijd van het minimumloon in twee stappen van 23 naar 21 jaar. Voor jongeren van 18 tot en met 20 jaar gaat het minimumjeugdloon omhoog. Deze maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat de leeftijd een te grote rol gaan spelen bij het aannemen van mensen.

Werk en zekerheid

Bij seizoenarbeiders mag er in 2017 maximaal drie maanden zitten tussen de tijdelijke contracten. Deze tussenpoos is nu nog maximaal zes maanden. In 2017 zal het kabinet met wetsvoorstellen komen die moet regelen dat werkgevers een deel van de transitievergoeding, die zij betalen aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers die zijn ontslagen, terug kunnen krijgen, alsmede dat werkgevers en werknemers in cao’s afspraken kunnen maken over de hoogte van transitievergoedingen bij ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Arbeidsmarkt

De beoordeling van re-integratietrajecten door het UVW wordt voorspelbaarder en begrijpelijker om te voorkomen dat werkgevers deze trajecten alleen starten om een loonsanctie te voorkomen. Daarnaast zal worden voorgesteld dat zowel werknemers als werkgevers het initiatief kunnen nemen om een vervroegde WIA aan te vragen. Werkgevers ontvangen een financieel voordeel als zij mensen in dienst nemen (of houden) die het minimumloon of net iets meer verdienen. Door de invoering van dit lage inkomensvoordeel per 1 januari 2017, hebben mensen met laag inkomen een grotere kansen op werk.

Beperken werkloosheid 50-plussers

De leeftijd voor de no-riskpolis wordt verlaagd naar 56-jaar om de werkloosheid van 50-plussers terug te dringen.

Participatiewet

Door vereenvoudiging en stroomlijnen van de Participatiewet moeten arbeidsgehandicapten meer kans op werk gaan krijgen. Zij kunnen straks sneller aan het werk bij een werkgever met een loonkostensubsidie van de gemeente.

Beschut werk

Werkgevers van een arbeidsgehandicapte in een beschermde werkomgeving kunnen vanaf 2017 gebruik maken van de no-riskpolis. Met deze polis hoeft de werkgever bij ziekte van de werknemer het loon niet door te betalen.

Scholingsvouchers

Ook in 2017 bestaat de mogelijkheid voor werknemers, WW’ers en zelfstandigen om scholingsvouchers aan te vragen wanneer zij zich wil laten omscholen waardoor meer kans op een baan bestaat.

Beslagvrije voet

Het kabinet gaat de regels rond de beslagvrije voet vereenvoudigen. De regeling is nu te ingewikkeld. Mensen met schulden kunnen een half jaar aanmaningen van schuldeisers stopzetten. Dit geeft hen een adempauze om orde op zaken te kunnen stellen.

Pensioenen

Kleine pensioenen worden vanaf 2017 automatisch overgedragen aan het pensioenfonds van de huidige werkgever.

Publicatiedatum: 21 september 2016


Deel dit nieuwsbericht