Belangrijkste wijzigingen van het pakket Belastingplan 2014

Belangrijkste wijzigingen van het pakket Belastingplan 2014

De wetsvoorstellen Belastingplan 2014, Overige fiscale maatregelen 2014, Wet aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit en Wet wijziging percentages belasting- en invorderingsrente zijn op 19 november 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft op 21 november 2013 een brief naar de Eerste Kamer gestuurd met daarbij in chronologische volgorde een overzicht van de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke wetsvoorstellen van het pakket Belastingplan 2014.

Zo worden onder meer de volgende wijzigingen aangehaald:

– De bijtelling van een nulemissie-auto wordt per 1 januari 2014 tijdelijk verlaagd van 7% naar 4%.

– De in het oorspronkelijke wetsvoorstel voorziene afbouw van de algemene heffingskorting in de vierde schijf van de inkomstenbelasting in de jaren 2015 en later, wordt teruggedraaid (de vierde schijf begint bij een inkomen van € 56.531, cijfers 2014).

– Het tarief van de eerste schijf van de loon- en inkomstenbelasting wordt in 2014 met 0,75%-punt verlaagd. In het jaar 2015 wordt deze verlaging weer teruggedraaid.

– De werkbonus voor werkenden van 61 tot 64 jaar wordt vanaf 1 januari 2015 voor nieuwe gevallen afgeschaft. Voor bestaande gevallen blijft de werkbonus bestaan, maar deze wordt niet meer aangepast aan de inflatie. Vanaf 2018 is de werkbonus volledig afgeschaft.

– Voor de toepassing van de zogenoemde 80%-regeling in het overgangsrecht voor de stamrechtvrijstelling komen slechts in aanmerking de aanspraken die voldoen aan de voorwaarde dat het ter financiering van de aanspraak verschuldigde bedrag voor 15 november 2013 is overgemaakt.

– Er wordt voorgesteld om de arbeidsmarkt voor jongeren met een WW- of bijstandsuitkering te versterken met een premiekorting.

– De voorgestelde boete die kan worden opgelegd aan de niet-gecertificeerde uitlener die niet voldoet aan de verplichting om, nadat het nieuwe depotstelsel in werking is getreden, een depot aan te houden bij de belastingdienst wordt verhoogd. Dit geldt ook ten aanzien van de bestuurlijke boete die kan worden opgelegd aan de inlener die dan niet aan de verplichting voldoet om 35% van de factuur op het depot te storten.

Publicatiedatum: 24 november 2013


Deel dit nieuwsbericht