Belastingdienst publiceert Good Practices Fiscale beheersing

Belastingdienst publiceert Good Practices Fiscale beheersing

Als organisatie wil je ook voor wat betreft de fiscaliteit ‘in control’ zijn. Om organisaties te helpen om fiscaal in control te komen en/of te blijven heeft de Belastingdienst in samenwerking met de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs zogeheten good practices verzameld en gepubliceerd. Deze praktijkvoorbeelden zijn bedoeld om organisaties een beeld te geven van hoe kan worden omgegaan met verschillende elementen van het Tax Control Framework (TCF). Het TCF moet waarborgen dat de organisatie fiscaal ‘in control' is. De gepubliceerde praktijkvoorbeelden kunnen organisaties helpen bij het inrichten en monitoren het TCF.

De Good Practices Fiscale beheersing zijn vormgegeven op basis van de zes basisprincipes van een TCF, te weten: strategie, fiscale functie, risicoanalyse, beheersing, monitoring en rapportage. Voor elk van deze principes heeft de Belastingdienst één of twee praktijkvoorbeelden opgesteld en deze voorzien van een reflectie. Hoewel de zes basisprincipes in het document afzonderlijk worden behandeld, zijn ze in de praktijk met elkaar verbonden. De Belastingdienst benadrukt dan ook, dat het document niet beschouwd moeten worden als een handboek TCF.

De praktijkvoorbeelden en de reflectie van de Belastingdienst daarop maken onder andere duidelijk dat het van belang is om een koppeling te maken tussen de bedrijfsstrategie en de fiscale strategie, op basis waarvan taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen de organisatie worden toebedeeld.

Een belangrijk principe van een TCF is de risicoanalyse. Daarbij verdient het aanbeveling om een onderscheid te maken tussen de key risks en de overige risico’s en de inschatting van de risico’s periodiek te actualiseren. Aan de hand van de monitoring van de key risks en de rapportage daarover kan vervolgens worden bezien in hoeverre de fiscale strategie wordt gerealiseerd.

Het gezegde ‘meten is weten, gissen is missen’ geldt zeker ten aanzien van het in kaart brengen van de fiscale risico’s. Een fiscale risicoanalyse is maatwerk en onontbeerlijk om fiscaal ‘in control’ te geraken. Een fiscale risicoanalyse kan worden verkregen door bijvoorbeeld een steekproef uit te laten voeren. Een steekproef is een uitstekend maar ook efficiënt middel om de fiscale positie en processen te controleren. De wijze waarop Zeker Fiscaal een steekproef trekt, is gelijk aan die van de Belastingdienst.

Naast dat Zeker Fiscaal een organisatie kan ondersteunen bij het identificeren van fiscale risico’s, kan Zeker Fiscaal ook helpen bij de inrichting van de fiscale beheersing en monitoring. Zeker Fiscaal beschikt bijvoorbeeld over een tool aan de hand waarvan op een efficiënte wijze beoordeeld kan worden of de werkkostenregeling juist wordt toegepast.

Zoekt u ondersteuning bij het fiscaal in control komen en/of blijven? Zeker Fiscaal kan u helpen door een praktisch hanteerbaar en op uw organisatie toegesneden TCF vorm te geven. Neem gerust contact hierover op met Antoine Roes. Antoine is bereikbaar via telefoonnummer 06-30171793 of per e-mail antoine@zekerfiscaal.nl

Publicatiedatum: 01 februari 2022


Deel dit nieuwsbericht