Belastingmaatregelen coronacrisis voor ondernemers verlengd

Belastingmaatregelen coronacrisis voor ondernemers verlengd

Omdat de coronacrisis voortduurt, verlengt het kabinet de maatregelen voor ondernemers. Onderdeel daarvan zijn belastingmaatregelen. De belastingmaatregelen uit de Kamerbrief Noodpakket 2.0 zijn door de Belastingdienst samengevat in een nieuwsbericht. Het bericht maakt melding van de volgende maatregelen:

Bijzonder uitstel van betaling
De periode waarin getroffen ondernemers bijzonder uitstel van betaling kunnen aanvragen, is verlengd tot 1 september 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald.

Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct drie maanden uitstel van betaling. Voor die drie maanden hoeven ze maar één keer een verzoek in te dienen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw). Daarnaast kan in dat verzoek apart bijzonder uitstel worden aangevraagd voor de andere belastingmiddelen.

Uitstel langer dan drie maanden
Ondernemers kunnen ook voor een langere periode dan drie maanden uitstel aanvragen. Daarbij is van belang dat zoveel mogelijk geld ook echt in de bedrijven blijft. Om dit extra te waarborgen, moeten ondernemers bij uitstel langer dan drie maanden verklaren dat ze geen dividenden en bonussen uitkeren, of eigen aandelen inkopen.

Belastingrente en invorderingsrente
De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%.

Andere belastingmaatregelen
Ook andere belastingmaatregelen worden tot 1 september 2020 verlengd. Het gaat hierbij onder meer om het urencriterium voor zzp’ers, de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en btw-vrijstellingen. Zie het nieuwsbericht over het Besluit noodmaatregelen coronacrisis. Wanneer dit besluit weer geactualiseerd is en gepubliceerd is in de Staatscourant, zullen wij hierover berichten.

Naheffingsaanslag btw-aangifte
De komende dagen ontvangen veel ondernemers een naheffingsaanslag voor de btw-aangifte. Vanwege de coronacrisis ligt dit aantal hoger dan normaal. Ondernemers die nog geen bijzonder uitstel van betaling hebben aangevraagd, maar dit wel willen, kunnen direct na ontvangst van de naheffingsaanslag bijzonder uitstel aanvragen voor drie maanden.

De Belastingdienst zal de opgelegde betaalverzuimboete vernietigen. Deze boete hoeft niet betaald te worden en er hoeft ook geen bezwaar te worden gemaakt. Voor meer informatie en het online aanvragen van bijzonder uitstel verwijzen wij naar de website van de Belastingdienst.

BPM
Vanaf 1 juni wordt het mogelijk om – bij een opgelegde naheffingsaanslag – bijzonder uitstel voor de BPM aan te vragen voor auto’s die zijn verkocht en op naam gesteld over de maand mei. De Belastingdienst zal naar alle waarschijnlijkheid in week 22 hierover meer informatie op zijn website plaatsen.

Publicatiedatum: 20 mei 2020


Deel dit nieuwsbericht