Benchmarkdiensten van stichting zijn belast met btw

Benchmarkdiensten van stichting zijn belast met btw

Op 14 juli 2017 is een uitspraak van Rechtbank Gelderland (hierna: rechtbank) gepubliceerd waaruit volgt, dat de benchmarkdiensten van een stichting voor zorgverzekeraars en zorginstellingen belast zijn met btw.

Feiten
Een stichting heeft als doelstelling om zonder winstoogmerk als een ‘trusted third party’ de geestelijke gezondheidszorg te benchmarken op het gebied van behandeleffect en klanttevredenheid. De stichting heeft een belangrijke rol in het inzichtelijk maken van de kwaliteit van zorginstellingen. Zij verzamelt hiervoor gegevens. Binnen een beveiligde omgeving worden deze gegevensverzamelingen gestructureerd, bijgehouden, geüniformeerd en toegankelijk gemaakt voor benchmarking. Zorgverzekeraars en zorginstellingen hebben daartoe met een inlogcode toegang. Voor haar diensten ontvangt de stichting een vergoeding van de brancheorganisatie van alle zorgverzekeraars in Nederland. 
De stichting voldoet btw op aangifte en maakt daartegen bezwaar. De inspecteur heeft het bezwaar afgewezen. 

Geschil
In geschil is of de stichting btw-ondernemer is en zo ja, of op de diensten die zij verricht een btw-vrijstelling van toepassing is.

Rechtbank
Naar het oordeel van de rechtbank is de stichting btw-ondernemer. De stichting verricht namelijk tegen vergoeding diensten onder bezwarende titel, namelijk benchmarking.

Volgens de rechtbank is op de diensten van de stichting geen btw-vrijstelling van toepassing. De sociaal-culturele btw-vrijstelling is niet van toepassing, omdat de diensten van de stichting niet nauw samenhangen met de sociale zekerheid en zij daarnaast niet beschikt over de vereiste erkenning. De koepelvrijstelling is niet van toepassing, omdat de prestaties van de stichting niet rechtstreeks nodig zijn voor het verrichten van de prestaties door de zorginstellingen en de zorgverzekeraars. Ook is niet voldaan aan de voorwaarde dat de koepel van de leden slechts terugbetaling vordert van hun aandeel in de gezamenlijke uitgaven. De zorgverzekeraars dragen namelijk meer bij dan hun aandeel in de gezamenlijke uitgaven. De medische vrijstelling is niet van toepassing, omdat de stichting geen medische handelingen verricht en ook geen ziekenhuis of inrichting van gelijke aard is.

Publicatiedatum: 12 augustus 2017


Deel dit nieuwsbericht