Beroep op disculpatie bij aansprakelijkstelling blijft lastig

Beroep op disculpatie bij aansprakelijkstelling blijft lastig

In eerdere berichten, zoals hier, hebben wij gewezen op het risico van inlenersaansprakelijkheid. Op grond van artikel 34 van de Invorderingswet heeft de Belastingdienst namelijk de mogelijkheid om u als inlener aansprakelijk te stellen, als u werknemers inleent van een andere organisatie die de loonheffingen en/of omzetbelasting niet (volledig) heeft afgedragen.

Wij wezen in dat verband op de disculpatiemogelijkheid van artikel 34, vijfde lid van de Invorderingswet. Dat wil zeggen, de inlenersaansprakelijkheid geldt niet als aannemelijk is dat het niet betalen van de loonheffingen en/of omzetbelasting door de uitlener noch aan hem noch aan een inlener is te wijten.

Een beroep op de disculpatiemogelijkheid slaagt niet snel, zoals ook blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 17 maart 2022 (gepubliceerd: 24 maart 2022). De rechtbank verwerpt in deze zaak een beroep van een hotelexploitant op de disculpatiemogelijkheid, omdat de hotelexploitant niet aannemelijk heeft gemaakt dat het niet-betalen van de belastingschulden (ook) niet aan de uitlener te wijten is.

De hotelexploitant heeft tot eind 2014 personeel ingeleend van de uitlener. Van de in rekening gebrachte bedragen heeft de hotelexploitant geen betalingen op de G-rekening gedaan. De uitlener liet diverse naheffingsaanslagen loonheffingen en omzetbelasting onbetaald. Vervolgens stelde de ontvanger de hotelexploitant, als inlener, daarvoor aansprakelijk voor een bedrag van € 13.427. Het beroep van de hotelexploitant op de disculpatiemogelijkheid slaagt, zoals gezegd, niet.

De reden dat het beroep op disculpatie niet slaagt, ligt in het feit dat de uitlener een schuld aan haar bestuurder en de kredietfaciliteit bij de bank heeft afgelost, terwijl in diezelfde periode de belastingschulden onbetaald gebleven zijn. De rechtbank vindt het daarom aannemelijk dat de uitlener ervoor gekozen heeft om andere, concurrerende crediteuren wel te betalen maar haar belastingschulden daarentegen niet te voldoen. Hieruit volgt volgens de rechtbank dat de uitlener een verwijt kan worden gemaakt ten aanzien van het niet betalen van de belastingschulden.

De rechtbank oordeelt dan ook dat de ontvanger de beschikking aansprakelijkstelling terecht aan de hotelexploitant heeft opgelegd.

Mocht u te maken krijgen met een (voorgenomen) aansprakelijkstelling door de Belastingdienst, neem dan contact op met Antoine Roes via 06-30 17 17 93 of antoine@zekerfiscaal.nl. 

Publicatiedatum: 31 maart 2022


Deel dit nieuwsbericht