Besluit toelichting Quick Fixes – besluit van 8 december 2020, nr. 2020-25514

Besluit toelichting Quick Fixes – besluit van 8 december 2020, nr. 2020-25514

Onder de titel VAT ACTION PLAN, wordt een aantal grote wijzigingen in de EU btw-wetgeving doorgevoerd in de periode 2019-2025. De wijzigingen die in 2020 zijn ingegaan staan bekend als de Quick Fixes. Deze Quick Fixes bestaan uit de volgende vier onderwerpen:

  1. Vereenvoudiging voor voorraad op afroep (call-off stock);
  2. vereenvoudiging bewijslast transport bij intracommunautaire leveringen;
  3. verplichte toepassing btw-nummer klant bij intracommunautaire leveringen;
  4. ketentransacties.

Alhoewel een aantal van deze wijzigingen zijn aangekondigd als vereenvoudigingen, worden die wijzigingen veelal niet zo ervaren. Daar komt bij dat de wettelijke eisen zeer gedetailleerd zijn, hetgeen toepassing van deze nieuwe wetgeving uitdagend maakt. Dat is een van de redenen waarom de Europese Commissie al eind 2019 met een toelichting is gekomen (explanatory notes) dat kan worden gebruikt als naslag in de praktijk.

De Staatssecretaris van Financiën heeft aanleiding gezien om een aanvullende toelichting te publiceren waarin wordt aangegeven op welke punten men mogelijkheden ziet tot een andere opvatting ten opzichte van de toelichting van de Europese Commissie.

De meest in het oog springende afwijking die de Staatssecretaris beschrijft, betreft de aan- / afwezigheid van een vaste inrichting bij toepassing van de vereenvoudiging voor voorraad op afroep.

Zoals eerder opgemerkt, gaan de wijzigingen gepaard met veel gedetailleerde eisen. Indien u interesse heeft in een uitgebreide toelichting van de wijzigingen en de daarvoor geldende eisen, vertellen wij daar graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Het besluit heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.


Publicatiedatum: 21 december 2020


Deel dit nieuwsbericht