Betaalde schadevergoeding wegens onrechtmatige daad was geen negatief loon

Betaalde schadevergoeding wegens onrechtmatige daad was geen negatief loon

Regelmatig wordt over het begrip ‘negatief loon’ jurisprudentie gewezen. De Hoge Raad heeft in een arrest van 15 april 2016 enige duidelijkheid geschept door aan te geven dat wanneer een nadeel aan de dienstbetrekking moet worden toegerekend dat nadeel als negatief loon in aanmerking kan worden genomen. Wat onder negatief loon moet worden verstaan, zal zich echter in de jurisprudentie verder uitkristalliseren.

In een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland die op 2 maart 2017 is gepubliceerd, ging het om de schadevergoeding die een directeur van een gefailleerd bedrijf moest betalen aan curatoren in verband met het niet doorgaan van een zakelijke transactie. De directeur had getracht een doorstart te maken met de in de gefailleerde B.V.’s gedreven ondernemingen door deze onder te brengen in zijn eigen B.V. In het kader van deze doorstart had de B.V. een overeenkomst met de curatoren van de gefailleerde B.V.’s gesloten inzake de overname van de activa. Toen deze overeenkomst niet kon worden nagekomen betaalde de directeur een schadevergoeding van € 166.000 aan de curatoren.

Volgens Rechtbank Noord-Holland is er in deze casus onvoldoende verband tussen de schadevergoeding die betaald is aan de curatoren wegens niet nakomen van de overeenkomst en de (fictieve) dienstbetrekking van de directeur bij zijn eigen bv. Uit de procedure over de aansprakelijkstelling volgt dat de directeur persoonlijk een verwijt treft voor het niet nakomen van de overeenkomst en dat hij om die reden verplicht is tot schadevergoeding uit onrechtmatige daad. De enkele omstandigheid dat hij ten tijde van het onrechtmatig handelen de hoedanigheid had van bestuurder van zijn eigen bv en in die hoedanigheid de betreffende activa-overeenkomst heeft getekend, acht de rechtbank onvoldoende om het vereiste verband tussen de schadevergoeding en de (fictieve) dienstbetrekking aanwezig te achten.


Publicatiedatum: 16 maart 2017


Deel dit nieuwsbericht