Bezorgkosten van belaste verstrekkingen is volgens Belastingdienst belast loon

Bezorgkosten van belaste verstrekkingen is volgens Belastingdienst belast loon

Onlangs zijn we in een nieuwsbericht ingegaan op de bezorgkosten van een kerstpakket of een borrelpakket voor een online kerstborrel. In dat nieuwsbericht hebben we bericht dat de Belastingdienst van mening is dat de verzendkosten van een borrelpakket onderdeel zouden uitmaken van de waarde van het pakket.

Op 1 maart 2021 heeft de Belastingdienst een bericht gewijd aan de kleine geschenkenregeling tijdens corona. De Belastingdienst geeft in dit nieuwsbericht aan dat voor een attentie die een werknemer ontvangt omdat hij thuiswerkt door corona, de kleine geschenkenregeling niet kan worden toegepast. Goed dat de Belastingdienst dit benadrukt. De Belastingdienst geeft echter tussen de regels door ook aan dat de verzendkosten van de attentie als belast loon moeten worden aangemerkt.

Wij zijn benieuwd naar de argumentatie van het onderscheid in fiscale kwalificatie van de bezorgkosten van een bloemetje van € 25,00 (inclusief btw) op een verjaardag, dat geen loon is, en de bezorgkosten van een kerstpakket, dat dat wel zou zijn. En wat betekent dat voor de bezorgkosten van ARBO-voorzieningen, zoals een bureau of een stoel, naar de woning van de werknemer? Is dat ook belast loon? En wat als collega’s de bezorging verzorgen? Hoe stellen we dan een eventueel loonbedrag vast?

Waarschijnlijk neemt de Belastingdienst het standpunt in dat de bezorgkosten de fiscale kwalificatie van de verstrekking volgen. Vergelijk het met de waskosten van (bedrijfs)kleding. Maar dat is onze verwachting. Misschien is het goed dat de Belastingdienst zijn beleid toelicht en beargumenteerd, zodat de praktijk hiervan kennis kan nemen. Nu blijft het gissen wat de standpunten en overwegingen van de Belastingdienst zijn.


Publicatiedatum: 02 maart 2021


Deel dit nieuwsbericht