Blijft Wet DBA ook in 2021 gelden?

Blijft Wet DBA ook in 2021 gelden?

Onlangs hebben we bericht over de herziene planning wat betreft lopende beleidstrajecten tot het zomerreces, die minister Hoekstra van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. We hebben toen opgemerkt dat het ontbreken van bijvoorbeeld het ‘Wetsvoorstel ZZP – Werken als zelfstandige’ en het ‘Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ in de planning van juli 2020 mogelijk het gevolg is van het ontbreken van afstemming over de planning met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met wie in samenwerking deze wetsvoorstellen worden ingediend.

Op 19 mei 2020 hebben staatssecretaris Vijlbrief van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst- en staatssecretaris Van Huffelen van Financiën – Toeslagen en Douane – een Kamerbrief verstuurd met daarbij een overzicht van de maatregelen en wetsvoorstellen die naar verwachting zullen worden opgenomen in het pakket Belastingplan 2021, alsmede een geactualiseerd overzicht van de fiscale wetsvoorstellen die dit jaar ingediend worden.

Wat opvalt is dat voornoemde wetsvoorstellen wederom niet in het overzicht zijn opgenomen. Het heeft er daarmee alle schijn van dat er per 1 januari 2021 geen opvolger van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (‘Wet DBA’) is. Betekent dit dat het handhavingsmoratorium wederom met een jaar wordt verlengd?

De maatregelen die naar verwachting in het Belastingplan 2021 worden opgenomen, waren veelal aangekondigd. Denk aan de verhoging van het tarief van de innovatiebox naar 9% en de fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting.


Publicatiedatum: 19 mei 2020


Deel dit nieuwsbericht