Btw-vastgoedbesluit geactualiseerd!

Btw-vastgoedbesluit geactualiseerd!

Op 30 september 2013 is een nieuw btw-vastgoedbesluit gepubliceerd. Het btw-vastgoedbesluit is geactualiseerd, onder andere als gevolg van gewezen jurisprudentie en gewijzigde regelgeving.

Wij hebben de belangrijkste inhoudelijke en beleidsmatige wijzigingen voor u op een rij gezet:

  • De staatssecretaris van Financiën gaat in op de gevolgen van Europese jurisprudentie met betrekking tot verbouwingen.
  • De btw-behandeling van een appartementsrecht is verduidelijkt. De levering van een appartementsrecht op grond in volle eigendom is een levering voor de btw. De vestiging, overdracht, wijziging, afstand en opzegging van een appartementsrecht op erfpachtgrond of een opstalrecht is alleen een levering, als de vergoeding ten minste de waarde in het economische verkeer (wev) van het recht bedraagt. Daarbij moet die wev minimaal de kostprijs van de onroerende zaak, waarop het recht betrekking heeft, bedragen. Indien de vergoeding lager is, is voor de btw sprake van een dienst.
  • De staatssecretaris van Financiën gaat in op de gevolgen van Europese en nationale jurisprudentie voor koop-/aannemingovereenkomsten. Eén van de gevolgen van die jurisprudentie is een goedkeuring dat de juridische levering van grond en de bouw van een nieuwbouwwoning op grond van een koop-/aannemingsovereenkomst, onder voorwaarden tot 1 januari 2016 als afzonderlijke prestaties kunnen worden behandeld.
  • De nationale en Europese jurisprudentie met betrekking tot het begrip bouwterrein is verwerkt.
  • Ter voorkoming van onbedoeld gebruik zijn de (werk)kamer en de pantry uitdrukkelijk uitgesloten van de goedkeuring om bij levering en verhuur te kiezen voor btw-heffing.
  • De goedkeuring voor de verlaging van de 90%-norm naar 70% voor belaste levering en verhuur op verzoek, is uitgebreid naar postvervoersbedrijven en openbare radio- en televisieorganisaties. Deze uitbreiding werkt ook door naar de op verzoek belaste verhuur.
  • Er is een goedkeuring getroffen voor de situatie dat een onroerende zaak op verzoek btw-belast is geleverd, maar als gevolg van werkzaamheden aan de onroerende zaak niet binnen de wettelijke referentieperiode voor btw-belaste prestaties wordt gebruikt.
  • De goedkeuring voor het niet toepassen van de veilingregeling bij onroerende zaken is uitgebreid. Die geldt nu ook als ondernemers onroerende zaken aanbrengen bij veilingen.
  • Er is nader ingegaan op de btw-gevolgen van de terbeschikkingstelling van een multifunctionele ruimte. In de regel is volgens de staatssecretaris sprake van verhuur. Hij negeert daarbij nationale jurisprudentie volledig. Wij verwachten dat de belastingdienst het in gebruik geven van multifunctionele ruimten niet snel btw-belast zal aanmerken. Indien u geen gebruik kunt maken van een goedkeuring om de ruimten toch btw-belast in gebruik te kunnen geven, zal u uw gelijk moeten afdwingen via een bezwaar en beroepsprocedure.
  • De goedkeuring dat de verhuur van congres-, vergader- en tentoonstellingsruimte belast is, zonder dat de verhuurder en huurder hoeven te opteren, is gewijzigd. De goedkeuring geldt voortaan alleen als zo’n ruimte voor maximaal één maand wordt gehuurd. De huurder moet de gehuurde ruimte ook uitsluitend gebruiken als congres-, vergader- en/of tentoonstellingsruimte. De uitzondering van de goedkeuring voor bepaalde instellingen is daarbij vervallen.
  • Voor de goedkeuringen met betrekking tot leegstand (opschorting ingangsdatum voor referentieperiode bij leegstand en uitstel van btw-heffing in geval van ontbinding huurovereenkomst bij leegstand) is de voorwaarde vervallen dat de leegstand moet zijn opgetreden vóór de aanvang van de herzieningstermijn. De goedkeuringen hebben nu dus ook betrekking op reeds gebruikte onroerende zaken.
  • Er is verduidelijkt wanneer sprake is van een afzonderlijke prestatie bij het in rekening brengen van servicekosten. Gebleken is dat servicekosten in de zakelijke vastgoedbranche en bij de commerciële verhuuractiviteiten van woningbouwcoöperaties, veelal betrekking hebben op van de huur apart in aanmerking te nemen prestaties. Servicekosten die aan huurders van woningen in rekening worden gebracht, hebben veelal betrekking op handelingen/voorzieningen die opgaan in de verhuurdienst. Hiermee kan met ingang 25 juli 2009 rekening worden gehouden.

Mocht u vragen hebben met betrekking tot het vastgoedbesluit of anderszins, neemt u dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 30 september 2013


Deel dit nieuwsbericht