Buitenlandse bouwvakkers moeten volgens Nederlandse cao worden betaald

Buitenlandse bouwvakkers moeten volgens Nederlandse cao worden betaald

Afgelopen jaren zijn er in de media diverse berichten geweest over de inzet van met name Poolse en Portugese arbeidskrachten in omvangrijke bouwprojecten, zoals de bouw van de Koning Willem Alexandertunnel bij de A2 in Maastricht en de verlenging van de Waalbrug in Nijmegen. Deze buitenlandse bouwvakkers zouden onderbetaald worden.

 

Onlangs heeft Rechtbank Midden-Nederland geoordeeld dat Poolse en Portugese werknemers die hebben gebouwd aan de Koning Willem Alexandertunnel in de A2 in Maastricht recht hebben op tenminste dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun Nederlandse collega’s. Op het loon van de buitenlandse arbeidskrachten is bovendien ten onrechte een vergoeding voor huisvestings- en andere kosten ingehouden. Ook moeten door de buitenlandse werkgevers achterstallige pensioenpremies worden betaald. Het beroep van het internationale uitzendbureau Mecra (voorheen Rimec) om onder de werkingssfeer van de CAO Bouwnijverheid en het verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfonds voor de bouwnijverheid, Bpf Bouw, uit te komen was vergeefs.

 

De rechtbank oordeelt dat op de arbeidsovereenkomsten die het uitzendbureau sloot, Portugees en Engels recht van toepassing is, maar omdat de werknemers alleen voor het project aan de A2 zijn aangenomen, is Nederland als het “gewoonlijk werkland” aan te merken. Hierdoor zijn de rechtsbeschermingsregels uit de Nederlandse wet van toepassing. Onder deze regels valt onder meer de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Op grond van de Waadi hebben deze uitzendkrachten recht op tenminste dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij Ballast Nedam en Strukton. Zij hebben daarom ook recht op alle arbeidsvoorwaarden die geregeld zijn in de CAO Bouwnijverheid.

 

Vanaf 1 juli 2015 kunnen opdrachtgevers van dit soort uitzendbureaus op basis van de Wet aanpak schijnconstructies aansprakelijk worden gesteld voor o.a. het niet betalen van het cao-loon. Reden te meer om bij het uitbesteden van werkzaamheden goed te kijken naar de opdrachtnemers en de contracten.

Publicatiedatum: 10 augustus 2015


Deel dit nieuwsbericht