Cafetariaregeling en Arbovoorziening – Belastingdienst onderbouwt zijn standpunt niet

Cafetariaregeling en Arbovoorziening – Belastingdienst onderbouwt zijn standpunt niet

In eerdere nieuwsberichten zijn we ingegaan op de fiscale aspecten bij het faciliteren van thuiswerken. Zie bijvoorbeeld hier en hier. Bij het vergoeden of verstrekken van voorzieningen ten behoeve van het thuiswerken, ook wel met hybride werken aangeduid, komt ook de loonbelasting om de hoek kijken. Een thuiswerkvoorziening wordt immers voor de loonbelasting als (belast) loon aangemerkt. Door de voorziening als eindheffingsloon in de zin van de werkkostenregeling aan te wijzen, kan de werkgever een beroep doen op de zogenoemde gerichte vrijstellingen. Gerichte vrijstellingen zijn er onder meer voor ICT-voorzieningen die voor de uitoefening van het werk vanuit huis noodzakelijk zijn en voor Arbovoorzieningen.

Afgelopen jaar hebben wij met succes geageerd tegen de wijze waarop de Belastingdienst voornoemde gerichte vrijstellingen in bepaalde situaties uitlegde. Zo waren wij het niet eens met het standpunt dat de werkgever alle kosten van een noodzakelijke ICT-voorziening, zoals een internetabonnement, zou moeten vergoeden. In maart 2021 is de Belastingdienst omgegaan en heeft hij op zijn website expliciet bevestigd dat de eigen bijdrage voor een internetabonnement van een werknemer geen belemmering meer is voor toepassing van de gerichte vrijstelling voor noodzakelijke voorzieningen. Ook waren we het niet eens met het standpunt van de Belastingdienst dat de gerichte vrijstelling voor Arbovoorziening in het geheel niet zou gelden als de werknemer een eigen bijdrage voor een luxere variant van de voorziening verschuldigd is. Dit standpunt heeft de Belastingdienst eind 2020 losgelaten.

Een standpunt waar wij nog steeds met de Belastingdienst van mening over verschillen is de toepassing van de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen in de situatie dat de voorziening is vergoed of verstrekt als zogeheten doel in een cafetariaregeling. Wij menen goede argumenten te hebben dat ook in die situatie de gerichte vrijstelling kan worden toegepast. Onlangs heeft de Belastingdienst echter het volgende op zijn website gepubliceerd:

‘De gerichte vrijstelling is niet van toepassing als de arbovoorziening volledig of gedeeltelijk onder een cafetariaregeling valt. De kosten komen dan ten laste van de werknemer. Er wordt dan niet voldaan aan de voorwaarde dat de werknemer geen eigen bijdrage betaalt voor de voorziening.

Kiest de werknemer voor een duurdere uitvoering van de arbovoorziening en wordt alleen de meerprijs uitgeruild met het brutoloon? Dan is dit wel toegestaan, op voorwaarde dat de werkgever de vergoeding hiervoor aanwijst als eindheffingsloon. Omdat de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen hierop niet van toepassing is, blijft de vergoeding voor de meerprijs van de luxere versie alleen onbelast als de werkgever nog vrije ruimte heeft.’

Wij zijn benieuwd naar de argumenten waarop dit standpunt van de Belastingdienst is gebaseerd. Tot dusver is de enige onderbouwing die lijkt te worden gegeven dat een uitruil als een eigen bijdrage zou moeten worden aangemerkt. Zoals u van Zeker Fiscaal mag verwachten, laten wij het hier niet bij zitten. Oftewel, wordt vervolgd!

Heeft u vragen over hoe u het thuiswerken van uw werknemers kunt faciliteren zonder met allerlei loonbelasting perikelen of zelfs belastingaanslagen te maken te krijgen? Neem dan contact op met Antoine Roes. Hij is bereikbaar op antoine@zekerfiscaal.nl of 06 - 30 17 17 93.

Publicatiedatum: 23 augustus 2021


Deel dit nieuwsbericht