Cao Gemeenten en Cao Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties van kracht!

Cao Gemeenten en Cao Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties van kracht!

Op 3 november 2021 hebben werkgevers en vakbonden een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao gemeentelijke medewerkers. Na raadpleging van hun achterbannen hebben de betrokken partijen het principeakkoord op 27 januari 2022 bekrachtigd. Daarmee is de Cao Gemeenten en Cao Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties 2021 en 2022 een feit.

In de cao’s zijn, naast afspraken over structurele loonstijgingen en een eenmalige uitkering, onder andere afspraken opgenomen over een thuiswerkvergoeding (artikel 3.22a cao). Het recht op deze vergoeding is tijdelijk en vervalt per 1 januari 2023. Cao-partijen hebben afgesproken dat zij voor een volgende cao nieuwe afspraken kunnen maken over thuiswerken, op basis van hoe het thuiswerken zich in de sector ontwikkelt en de dan geldende fiscale regels.

Met de thuiswerkvergoeding voor gemeentelijke medewerkers wordt invulling gegeven aan de gerichte vrijstelling van € 2,00 per dag, die per 1 januari 2022 in artikel 31a, lid 2, onderdeel k van de Wet LB is geïntroduceerd.

De thuiswerkvergoeding uit de cao’s geldt alleen als de werknemer volgens afspraak thuiswerkt. Deze afspraak is onderdeel van lokaal beleid en kan verschillende vormen aannemen. Zo kunnen er bijvoorbeeld individuele afspraken per dag worden gemaakt of individuele of collectieve afspraken op basis van een vast patroon worden opgesteld.

Voor de uitkering van de thuiswerkvergoeding hoeft geen rekening te worden gehouden met de omvang van de arbeidsduur. Een medewerker die vanwege zijn deeltijddienstverband op een bepaalde dag vier uur thuiswerkt, ontvangt eenzelfde vergoeding (€ 2,00) als een medewerker met een voltijddienstverband die op die dag acht uur thuiswerkt. Conform de bestaande cao-systematiek wordt de thuiswerkvergoeding in principe niet doorbetaald bij vakantie en ziekte.

Bij het uitbetalen van een thuiswerkvergoeding moet rekening worden gehouden met de anti-samenloopbepaling, die is opgenomen in het nieuwe lid 12 van artikel 31a Wet LB. Deze bepaling houdt in dat een werknemer op eenzelfde dag niet zowel een onbelaste thuiswerkvergoeding kan krijgen als een onbelaste reiskostenvergoeding naar de vaste werkplek. Onbelast in de zin dat gebruik wordt gemaakt van een gerichte vrijstelling binnen de werkkostenregeling. Op basis van lokaal beleid en/of individuele omstandigheden kan een werkgever echter toch besluiten dat een werknemer op eenzelfde dag zowel een thuiswerkvergoeding als een reiskostenvergoeding woon-werk ontvangt. Bijvoorbeeld omdat de medewerker op verzoek van de leidinggevende op een thuiswerkdag ook naar de vaste werkplek komt. Eén van beide vergoedingen moet dan worden belast of ten laste van de vrije ruimte worden gebracht.

Heeft u vragen of zoekt u ondersteuning bij het vormgeven van uw lokale beleid voor de  thuiswerkvergoeding? Neem dan gerust contact op met Antoine Roes. Antoine is bereikbaar via telefoonnummer 06-30171793 of per e-mail antoine@zekerfiscaal.nl

Publicatiedatum: 31 januari 2022


Deel dit nieuwsbericht