De transitie naar de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

De transitie naar de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft op 16 november 2015 het transitieplan voor de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) naar de Eerste Kamer gestuurd. Het transitieplan is opgedeeld in verschillende fases. Hieruit blijkt dat een voorbereidingsfase en in principe een implementatiefase zullen plaatsvinden voordat de Belastingdienst repressieve handhavigsmaatregelen zal nemen.

 

Voorbereidingsfase

De voorbereidingsfase is de fase voorafgaand aan de beoogde inwerkingtreding van de Wet DBA per 1 april 2016. In deze fase ligt de nadruk op het geven van voorlichting en het beoordelen en publiceren van model- en voorbeeldovereenkomsten. Als hulpmiddel voor opdrachtgevers en -nemers bij het opstellen van een eigen overeenkomst, verschijnen overzichten van bepalingen die, als deze zouden worden opgenomen in een overeenkomst, ertoe kunnen leiden dat het oordeel “geen dienstbetrekking” wordt afgegeven of die juist wel tot een dienstbetrekking leiden.

 

Implementatiefase

De implementatiefase is de fase vanaf de inwerkingtreding van de Wet DBA (1 april 2016) tot 1 januari 2017. Gedurende deze fase krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers de tijd hun werkwijze aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Vanaf het begin van de implementatiefase worden geen VAR’s meer verstrekt en hebben bestaande VAR’s geen vrijwarende werking. Tot 1 januari 2017 hebben opdrachtgevers- en nemers een inspanningsverplichting. De Belastingdienst zal in principe niet repressief optreden wanneer nog niet wordt voldaan aan de nieuwe werkwijze, zij het dat in de Kamerbrief voorbeelden worden opgesomd waarin repressieve handhaving wel wenselijk is. Bij het houden van toezicht zal de nadruk liggen op het geven van voorlichting en het bieden van een helpende hand bij de implementatie. De Belastingdienst kan bedrijfsbezoeken afleggen en waar nodig partijen die geen dienstbetrekking hebben beoogd, maar een werkwijze hanteren die wel als een dienstbetrekking moet worden beschouwd, erop wijzen dat een aanpassing van hun werkwijze nodig is om buiten dienstbetrekking te werken.

 

Nieuwe werkwijze

De implementatiefase eindigt op 1 januari 2017. Vanaf dan geldt onverkort de nieuwe werkwijze en zal de Belastingdienst wel handhavend optreden.

 

Inwerkingtreding per 1 april 2016 van de Wet DBA is alleen mogelijk als het wetsvoorstel op uiterlijk 26 januari 2016 in de Eerste Kamer in stemming wordt gebracht

Publicatiedatum: 18 november 2015


Deel dit nieuwsbericht