De WNT zal waarschijnlijk in 2017 weer wijzigen

De WNT zal waarschijnlijk in 2017 weer wijzigen

Op 17 januari 2017 heeft het kabinet het wetsvoorstel Evaluatiewet WNT aan de Tweede Kamer aangeboden voor behandeling. Deze wet moet er voor zorgdragen dat de mogelijkheden om de Wet normering topinkomens (‘WNT’)  te ontwijken, worden beperkt maar ook dat de WNT doelmatiger wordt en de uitvoering vereenvoudigd. Voorstellen uit de Evaluatie WNT zijn onder meer:

  • Iedere topfunctionaris, die de functie voor meer dan twaalf maanden heeft uitgeoefend en na aftreden in dienst blijft (de ‘gewezen topfunctionaris’) van de instelling, zal nog vier jaar lang worden aangemerkt als ‘topfunctionaris’, waardoor zijn of haar bezoldiging genormeerd blijft. Kortom, ook voor de gewezen topfunctionaris gaat het bezoldigingsmaximum gelden. Hiervoor wordt overgangsrecht ingevoerd.
  • Er komt een anti-cumulatiebepaling waardoor het niet meer mogelijk moet zijn dat een topfunctionaris bij meerdere WNT-instellingen bezoldigingen ontvangt die gezamenlijk meer bedragen dan de norm, al dan niet doordat de deeltijdfuncties bij de verschillende instellingen opgeteld meer dan 1,0 fte bedragen. Er wordt voorgesteld om de totale bezoldiging voor een topfunctionaris bij (meerdere) WNT-instellingen te maximeren tot het wettelijk bezoldigingsmaximum. Voor het jaar 2017 bedraagt deze € 181.000. Voor iedere afzonderlijke instelling kan evenwel een andere sectorale bezoldigingsnorm gelden.
  • De uitkeringen wegens beëindiging van het dienstverband (beter gezegd, ontslagvergoedingen) wijzigen doordat:
    1. een ontslagvergoeding uit een cao, collectieve regeling, zoals CAR-UWO, of wettelijk voorschrift, niet meer mee gaat tellen voor de WNT.
    2. het doorbetaald loon dat een topfunctionaris ontvangt op basis van een cao, collectieve regeling of wettelijk voorschrift tijdens non-activiteit, telt mee als bezoldiging (en niet als ontslagvergoeding).
    3. er zal een maximum worden gesteld aan de ontslagvergoeding van toezichthouders.
  • Variabele beloningen (bonussen) worden wettelijk toegestaan voor zover de norm niet wordt overschreden.
  • In geval van een onverschuldigde betaling zal de topfunctionaris wettelijke rente moeten betalen.


Het streven is om de Evaluatiewet WNT nog dit jaar in werking te laten treden. Op 31 januari 2017 is er een Nota van Wijziging van dit wetsvoorstel ingediend waardoor de mogelijkheid wordt geschapen aan enkele maatregelen terugwerkende kracht te verlenen.

Hiernaast is de planning dat het wetsvoorstel tot uitbreiding van de personele reikwijdte van de WNT (‘WNT-3’) naar alle werknemers in de (semi)publieke sector op korte termijn ter advisering richting Raad van State gaat.


Publicatiedatum: 14 februari 2017


Deel dit nieuwsbericht