Definitie begrip inkomstenverhouding pas in 2023 ingevoerd

Definitie begrip inkomstenverhouding pas in 2023 ingevoerd

Per 1 januari 2020 is er een hoge en lage WW-premie geïntroduceerd. Deze wetswijziging is het gevolg van de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans. Om uitvoering te kunnen aan de verschuldigdheid van een hoge dan wel lage WW-premie is het belangrijk dat verschillende dienstbetrekkingen en/of rechtsbetrekkingen op juiste wijze in de loonaangifte worden verantwoord. Om dit te bewerkstelligen is voorgesteld om voor iedere rechts- of dienstbetrekking een afzonderlijke inkomstenverhouding (hierna: IKV) aan te maken in de loonaangifte. Hiertoe zal een definitie van het begrip IKV in het Besluit structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI) en het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen worden opgenomen.

Dit begrip moest gaan gelden vanaf 1 januari 2022 en tot die tijd wordt gedoogd dat meerdere dienstbetrekkingen in dezelfde inkomstenverhouding worden aangegeven in de aangifte loonheffingen.

Uit een brief van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 4 februari 2021 blijkt dat deze gedoogsituatie met een jaar wordt verlengd. De invoering van het begrip IKV wordt uitgesteld tot 1 januari 2023. Door het besluit uit te stellen, hebben werkgevers en softwareontwikkelaars langer de tijd om het besluit zorgvuldig te implementeren.

Door de gedoogsituatie is het voor de Belastingdienst en UWV moeilijker om in specifieke gevallen vast te stellen of werkgevers de juiste WW-premie afdragen. Door het uitstel van het besluit wordt ook het voorstel om te voorzien in differentiatie naar grootte van werkgever bij de premieheffing voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds en om de systematiek van voortschrijdend cumulatief rekenen aan te passen, met een jaar uitgesteld.

Publicatiedatum: 07 januari 2021


Deel dit nieuwsbericht