Dwangsom wegens niet tijdig beslissen op bezwaarschrift

Dwangsom wegens niet tijdig beslissen op bezwaarschrift

In een op 2 mei 2014 gepubliceerde uitspraak van Rechtbank Den Haag ging het om een dwangsom in verband met het niet tijdig beslissen op een bezwaarschrift.

Feiten

Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen door de heffingsambtenaar van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR; verweerder) op zijn bezwaar. Het bezwaar richtte zich tegen het besluit van de heffingambtenaar op het Wob-verzoek van eiser. BSGR verzorgt de belastingen voor een hoogheemraadschap en bepaalde gemeenten. Ook bepaalt BSGR de hoogte van de WOZ-waarde voor alle onroerende zaken in deze gemeenten. In geschil is het antwoord op de vraag of verweerder een dwangsom is verschuldigd wegens het niet tijdig beslissen op het ingediende bezwaarschrift.

Rechtbank

De rechtbank komt tot de slotsom dat verweerder niet tijdig heeft beslist op het ingediende bezwaarschrift, ook niet na een daarover ontvangen ingebrekestelling. Verweerder is naar het oordeel van de rechtbank dan ook een dwangsom verschuldigd.

Voor de rechtbank stond vast dat verweerder niet heeft beslist op het bezwaar. Aangezien eiser niet schriftelijk ermee heeft ingestemd, heeft verweerder geen uitstel gekregen voor het nemen van een beslissing op het bezwaar (artikel 4:15, lid 2, onderdeel a, van de Algemene wet bestuursrecht). De slechte communicatie tussen de heffingsambtenaar en de gemachtigde vormt ook geen reden voor een matiging van de dwangsom. Het standpunt van verweerder dat eiser geen processueel belang meer heeft bij de onderhavige procedure, nu hij niet in een gunstiger positie kan worden gebracht, treft geen doel. Aangezien de heffingsambtenaar nog steeds niet heeft beslist op het bezwaar, droeg de rechtbank hem op om (op straffe van een dwangsom) dit binnen 2 weken alsnog te doen. Eiser heeft recht op een dwangsom van € 1.260 (het wettelijke maximum; artikel 4:17, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht) vermeerderd met wettelijke rente.

Slot

Een dwangsom is een stimulans om tijdig op bezwaarschriften te beslissen. Aan een dwangsom gaat het in gebreke stellen van het bestuursorgaan vooraf (artikel 4:17, lid 3, van de Algemene wet bestuursrecht).

Zeker Fiscaal beschikt over veel kennis en ervaring op het gebied van procederen in belastingzaken. Indien u naar aanleiding van het vorenstaande of anderszins nog vragen heeft over aspecten van formeel belastingrecht of belastingprocesrecht, neemt u dan contact op met Micha Soltysik via 0487-51 02 89 of via 06-22 96 03 19.

Publicatiedatum: 09 mei 2014


Deel dit nieuwsbericht