Een auto van de zaak als ‘doel’ in een cafetariaregeling

Een auto van de zaak als ‘doel’ in een cafetariaregeling

Veel werkgevers bieden medewerkers de mogelijkheid om tijd of loon in geld uit te ruilen tegen arbeidsvoorwaarden a la carte. Deze zogeheten cafetariaregelingen zijn met name interessant voor de medewerker wanneer hij over het ‘doel’ geen of minder loonheffing is verschuldigd. Dit doet zich voor wanneer tijd of geld wordt uitgeruild tegen vergoedingen of verstrekkingen die onder de werkkostenregeling kwalificeren als een gerichte vrijstelling of waarvoor een bijzondere waardering geldt, dan wel wanneer de werkgever de vrije ruimte nog niet volledig heeft benut. Ook buiten de werkkostenregeling zijn er bepalingen in de Wet op de loonbelasting 1964 die interessant kunnen zijn als ‘doel’ binnen een cafetariaregeling. Denk aan de vergoeding voor een door de medewerker betaalde ongevallenverzekering of de ter beschikking stelling van een auto. Of vanaf 2020 de ter beschikking gestelde fiets van de zaak.

Voor werkgevers is een uitruil interessant wanneer belast loon wordt omgezet in onbelast loon of loon waarvoor een lagere waardering geldt waardoor zij bijvoorbeeld minder sociale verzekeringspremies verschuldigd kunnen zijn.

De ter beschikking stelling van een auto van de zaak als ‘doel’ in een cafetariaregeling is met name interessant als het een nulemissie-auto betreft. Voor een nulemissie-auto bedraagt de bijtelling bij een privégebruik op kalenderjaarbasis van meer dan 500 kilometer vanaf 1 januari 2019 4% voor zover de catalogusprijs van de auto lager is dan € 50.000. Het voordeel van een uitruil ten opzichte van een netto eigenbijdrage van de medewerker is dat deze eigenbijdrage soms hoger is dan de bijtelling waardoor deze niet volledig in aftrek kan worden gebracht.

Dat de Belastingdienst akkoord gaat met een cafetariaregeling waarbij brutoloon wordt geruild voor de ter beschikking stelling van een nulemissie-auto, wordt door berichten in de media bevestigd.

Aan de uitruil van loon in geld zitten echter de nodige haken en ogen. Medewerker zijn zich vaak niet bewust dat de uitkeringsgrondslag voor de werknemersverzekeringen evenals de grondslag voor loongerelateerde regelingen lager kunnen uitvallen. Denk aan de pensioengrondslag of de grondslag voor het vakantiegeld. Er zijn mogelijkheden om deze nadelige aspecten te voorkomen, maar een goede begeleiding bij het opstellen van de regeling is dan een must.

Wilt u meer weten over de invoering of uitbreiding van een cafetariaregeling, neem dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 30 december 2018


Deel dit nieuwsbericht