Een verlenging van een goedgekeurde modelovereenkomst gaat niet automatisch

Een verlenging van een goedgekeurde modelovereenkomst gaat niet automatisch

Indien een arbeidsrelatie als een (fictieve) dienstbetrekking moet worden aangemerkt, dan moet loonheffing worden ingehouden en zijn in principe ook premies werknemersverzekeringen verschuldigd. Als opdrachtgever wil je duidelijkheid hebben over deze verplichtingen.

Nu geldt er tot 1 oktober 2021 het handhavingsmoratorium. Dit houdt in dat de Belastingdienst geen naheffing loonheffingen en/of correctieverplichting oplegt, indien hij – achteraf – van mening is dat een arbeidsrelatie kwalificeert als een (fictieve) dienstbetrekking, tenzij de opdrachtgever kwaadwillend is of aanwijzingen van de Belastingdienst niet (tijdig) opvolgt. Omdat de duur van het handhavingsmoratorium gekoppeld lijkt te zijn aan de inwerkingtreding van de nieuwe wet- en regelgeving die de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) vervangt, zou het ons niet verbazen dat het handhavingsmoratorium tot minstens 1 april 2022 geldt.

Hoewel er aankomende tijd in principe geen naheffing loonheffingen en/of correctieverplichting wordt opgelegd ten aanzien van de fiscale kwalificatie van een arbeidsrelatie, is het raadzaam om de vastlegging van de afspraken te baseren op een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Alsdan bestaat – onder voorwaarden – zekerheid dat de Belastingdienst ook na het aflopen van het handhavingsmoratorium geen naheffing loonheffingen en/of correctieverplichting oplegt.

Deze zekerheid, oftewel de goedkeuring van een vrijwaring van loonheffingen, geldt gedurende vijf jaar na de publicatiedatum van de goedgekeurde modelovereenkomst. Veel goedgekeurde modelovereenkomsten zijn in 2016 gepubliceerd, zodat de goedkeuring dit jaar afloopt of reeds is afgelopen. De Belastingdienst benadrukt dat het de opdrachtgever of de brancheorganisatie (beter gezegd, degene die destijds de overeenkomst heeft aangeboden ter beoordeling) is, die om verlenging van een eerder goedgekeurde modelovereenkomst moet vragen bij de Belastingdienst. Er geldt dus niet zoiets als een automatische verlenging.

Met datum 22 maart 2021 is een nieuwe algemene modelovereenkomst bemiddeling (NBBU) gepubliceerd. Deze overeenkomst gaat ervan uit dat de opdrachtnemer de arbeid verricht dat doet in de uitoefening van een bedrijf of in de zelfstandige uitoefening van een beroep waardoor de fictieve dienstbetrekking van artikel 2a Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 niet van toepassing is. In het kader van deze overeenkomst biedt de bemiddelaar, als bemiddelend en faciliterend dienstverlener, een aantal optionele diensten aan de zelfstandige. De zelfstandige zal uitsluitend werkzaamheden gaan verrichten voor de opdrachtgever en er ontstaat geen arbeidsrelatie tussen de zelfstandige en de bemiddelaar.

Wilt u meer weten over het voorkomen van fiscale risico’s bij het gebruik van een overeenkomst van opdracht, neem dan gerust contact met ons op. U kunt hiertoe Antoine Roes mailen op antoine@zekerfiscaal.nl.


Publicatiedatum: 05 april 2021


Deel dit nieuwsbericht