Eigen bijdrage voor ter beschikking gestelde auto geen negatief loon

Eigen bijdrage voor ter beschikking gestelde auto geen negatief loon

Eerder hebben we bericht over een uitspraak van Rechtbank Den Haag waarin werd geoordeeld dat de bijdrage van een werknemer aan de aanschaf van een auto die aan hem ter beschikking was gesteld en welke niet door hem voor privédoeleinden werd gebruikt, niet als negatief loon kan worden aangemerkt. De betreffende werknemer heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof Den Haag. Ook het hof stelde hem op 6 april 2016 in het ongelijk. Evenals de rechtbank komt het hof tot de conclusie dat de bijdrage niet haar grond vindt in de dienstbetrekking en dat niet gebleken is dat de werknemer zich niet heeft kunnen onttrekken aan het aanvaarden van de ter beschikking gestelde auto. De eigen bijdrage voor de terbeschikkingstelling van een (duurdere) auto kan daarmee niet worden aangemerkt als negatief loon.

Op 10 februari 2017 heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over deze casus. De Hoge Raad bevestigt het oordeel van Hof Den Haag en stelt de werknemer daarmee in het ongelijk.

In deze procedure kwamen de kosten (lees: de eigen bijdrage) voort uit de subjectieve keuze van de werknemer om een duurdere auto te rijden. Hij heeft het tegendeel niet kunnen aantonen. Dit leidt ertoe dat de kosten niet zijn grond vindt in de dienstbetrekking. De omstandigheid dat de werknemer de auto uitsluitend zakelijk rijdt, maakt dat niet anders. Het oordeel van de rechters was naar alle waarschijnlijkheid anders geweest als de werknemer zich niet had kunnen onttrekken aan het aanvaarden van de ter beschikking gestelde auto waarvoor hij een eigen bijdrage verschuldigd was.

Publicatiedatum: 19 februari 2017


Deel dit nieuwsbericht