Eigenrisicodrager voor de WGA in 2017? Nieuwe garantieverklaring sturen!

Eigenrisicodrager voor de WGA in 2017? Nieuwe garantieverklaring sturen!

Wanneer een werkgever er voor kiest om voor de WGA-vast eigenrisicodrager te zijn, dan is hij dat vanaf 1 januari 2017 ook voor de WGA-flex. Deze worden namelijk als gevolg van de Wet verbetering hybride markt WGA, welke op 31 mei 2016 door de Eerste Kamer is aangenomen, aan elkaar gekoppeld.

 

Werkgevers die op dit moment eigenrisicodrager WGA zijn en van plan zijn dit te blijven, moeten vanwege deze koppeling een nieuwe garantieverklaring overleggen aan de Belastingdienst. Die garantieverklaring moet namelijk zien op het gehele WGA-risico (zowel voor vast personeel als flexwerkers). Overheidsinstellingen die in 2017 eigenrisicodrager willen blijven, hoeven geen garantieverklaring te sturen.

 

Deze nieuwe garantieverklaring hoeft niet binnen de gebruikelijke termijn van dertien weken vóór ingangsdatum te worden ingediend bij de Belastingdienst, maar uiterlijk op 31 december 2016. Wanneer de wens is om per 1 januari 2017 voor het eerst eigenrisicodrager WGA te worden, dan moet de garantieverklaring evenals de aanvraag voor het eigenrisicodragerschap wel uiterlijk op 1 oktober 2016 bij de Belastingdienst binnen zijn.

 

De premie die (middel)grote werkgevers betalen bij overstap van het eigenrisicodragerschap naar het UWV gaat vanaf 2017 omhoog. Deze premie wordt namelijk meer marktconform d.w.z. vergelijkbaar met de premie die verschuldigd zou zijn bij een private verzekeraar. De minimumpremie bij het UWV komt daarmee te vervallen. De premieverhoging komt omdat deze gebaseerd zal worden op de totale historische WGA-lasten. De premieverhoging geldt met terugwerkende kracht voor alle (middel)grote werkgevers die sinds 1 juli 2015 zijn teruggekeerd naar het UWV.

 

Tegenover deze premieverhoging staat dat werkgevers die na een periode van publieke verzekering bij het UWV ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden, vanaf 1 januari 2017 hun risico’s bij het UWV kunnen achterlaten. Kortom, zij beginnen met een min of meer schone lei bij een private verzekeraar. Nu moeten (middel)grote werkgevers deze WGA-lasten – na overstap van het UWV naar een private verzekering – nog zelf dragen en financieren.

 

Werkgevers die eigenrisicodrager WGA zijn en ervoor kiezen om over te stappen naar het UWV, moeten zich er van bewust zijn dat deze keuze voor minstens drie jaar is. Pas na drie jaar is het eigenrisicodragerschap weer mogelijk. Instroom bij het UWV per 1 januari 2017 betekent dus dat men eerst per 1 januari 2020 weer eigenrisicodrager kan worden.

Publicatiedatum: 13 juli 2016


Deel dit nieuwsbericht