Eindejaarstips loonheffingen. Onze top 8!

Eindejaarstips loonheffingen. Onze top 8!

Aan het einde van het kalenderjaar verschijnen weer de verschillende lijstjes. Vaak met terugblikken over het afgelopen kalenderjaar en soms ook met de verwachtingen voor het nieuwe jaar. Wij hebben ook een lijstje opgesteld en wel met een top 8 van eindejaarstips voor de loonheffingen. Het zijn naar onze mening acties, in willekeurige volgorde, die aan het einde van het jaar kunnen (beter gezegd, moeten) worden opgepakt of moeten worden genoteerd voor begin 2021 en waarmee eenvoudig een financieel voordeel is te behalen.

1. Reiskostenvergoeding woon-werk per 1 januari 2021

Het reispatroon van medewerkers is in 2020 anders geworden. Medewerkers werken meer thuis. Dit heeft ook gevolgen voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding woon-verkeer die mag worden verstrekt. Voor 2020 golden er nog goedkeuringen van de Belastingdienst maar die komen per 1 januari 2021 te vervallen. Kortom, het gewijzigde reispatroon vraagt om een herziening van het beleid ten aanzien de verstrekking van reiskostenvergoedingen. Wij denken graag met u mee over bijvoorbeeld hoe bewerkstelligd kan worden dat achteraf toch fiscaal uitgeruild mag worden op basis van 214 dagen.

2. Vaste kostenvergoedingen per 1 januari 2021

Voor 2020 gold er een goedkeuring op basis waarvan eerder overeengekomen vaste kostenvergoedingen onbelast doorbetaald konden worden, ondanks dat medewerkers thuiswerkten. Per 1 januari 2021 komt deze goedkeuring te vervallen. Een onbelaste vaste kostenvergoeding voor tijdelijke verblijfskosten of anderszins kosten onderweg, lijkt daarmee niet meer mogelijk vanaf 1 januari 2021.

3. Toepassen concernregeling binnen de werkkostenregeling

De eventueel verschuldigde 80%-eindheffing werkkostenregeling ((‘WKR’) over 2020 moet uiterlijk worden aangegeven in de loonaangifte over februari 2021. Door de tariefsopstap van 3,0% over € 400.000 aan fiscale loonsom zal moeten worden bezien of toepassing van de concernregeling wel interessant is. Daarbij moet worden beoordeeld of de concernregeling überhaupt wel kan worden toegepast.

4. Beoordeel het gebruik van de vrije ruimte

Controleer of de vergoedingen en verstrekkingen die in 2020 aan de medewerkers zijn verstrekt, correct zijn verwerkt in de WKR. Het aanwijzen van eindheffingsloon moet binnen het kalenderjaar. Voorkom discussie achteraf over het tijdig aanwijzen met een zogenoemde vangnetbepaling.

5. Controleer de looptijd van de 30%-regeling

De looptijd van de 30%-regeling is gewijzigd. Hierdoor is het mogelijk dat medewerkers vanaf 1 januari 2021 niet meer in aanmerking komen voor een vergoeding op basis van de 30%-regeling. Controleer de looptijd van de 30%-regeling en betaal, zo mogelijk, loon in 2020 uit.

6. Vergoeden extraterritoriale kosten

Door de verkorting van de looptijd van de 30%-regeling wordt ook de mogelijkheid om de werkelijke extraterritoriale kosten belastingvrij te vergoeden beperkt tot vijf jaar. Reden te meer om naar de kosten van expats te kijken of er geen gebruik kan worden gemaakt van een andere gerichte vrijstelling dan die voor extraterritoriale kosten.

7. Voorkom een RVU-heffing door de uitkering in  2021 te doen

Met de Wet Bedrag ineens, RVU en verlofsparen, dat naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2021 in werking treedt, wordt er tot 1 januari 2026 een drempelvrijstelling voor de zogenoemde RVU-heffing (52%) ingevoerd. Tot een bedrag van € 1.767 per maand – en dat gedurende maximaal 36 maanden – is geen RVU-heffing verschuldigd.

8. Breng inzet van externe arbeidskrachten in kaart

Tot minstens 1 oktober 2021 zal het handhavingsmoratorium blijven gelden waardoor het risico op een correctie loonheffingen, omdat er sprake blijkt te zijn van een dienstbetrekking, beperkt zijn. Toch is het gewenst om de inzet van externe arbeidskrachten in kaart te brengen, omdat er mogelijk acties vereist zijn. Denk bij deze acties aan het verlopen van goedkeuringen van modelovereenkomsten vanaf begin 2021. Loopt de goedkeuring van de modelovereenkomst  die u hanteert niet af? Daarnaast wordt naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2021 een renseigneringsverplichting ingevoerd. Op basis van deze verplichting moet u misschien het burgerservicenummer van personen gaan opvragen. Tel daarbij de dreiging van een faillissementsgolf in 2021. Welke maatregelen heeft u genomen ter beperking van het risico van inleners- of ketenaansprakelijkheid? Kortom, de inzet van externe arbeidskrachten moet op uw to-do-lijst staan.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze tips of wilt u meer weten, neem dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 01 december 2020


Deel dit nieuwsbericht