Europese Commissie acht 150 kilometer criterium disproportioneel

Europese Commissie acht 150 kilometer criterium disproportioneel

Op grond van de zogeheten 30%-regeling kan een Nederlandse werkgever een forfaitair bepaalde onbelaste vergoeding toekennen aan een uit het buitenland aangetrokken werknemer van kort gezegd 30% van het loon. Om onbedoeld gebruik tegen te gaan, is de 30%-regeling per 1 januari 2012 aangescherpt in de zin dat alleen werknemers die op meer dan 150 kilometer afstand van de Nederlandse grens wonen er nog voor in aanmerking komen. Werknemers die in een andere lidstaat binnen de 150 kilometer van de grens wonen kunnen alleen hun werkelijke kosten onbelast vergoed krijgen. Deze werknemers worden hierdoor fiscaal anders behandeld dan EU-werknemers buiten die grens.

De vraag is of deze verschillende behandeling een verboden beperking van het vrije werknemersverkeer inhoudt? Omdat het antwoord op die vraag onzeker is, heeft de Hoge Raad op 9 augustus 2013 prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Recentelijk heeft de Europese Commissie de huidige invulling van het 150 km-criterium voor de 30%-regeling in strijd met het vrije verkeer van werknemers geacht. Ze acht het criterium disproportioneel. Haar suggestie is om het criterium te wijzigen in een bepaalde afstand tussen de woonplaats en de werkplaats van de ingekomen werknemer.

Gezien de opinie van de Europese Commissie is het aan te raden om voor uit het buitenland afkomstige werknemers, die door toepassing van het 150 km-criterium niet kwalificeren als ingekomen werknemer voor de 30%-regeling, toch een aanvraag voor toepassing van de 30%-regeling te doen en bezwaar te maken tegen een afwijzende beschikking. In de tussentijd is het afwachten wat het Hof van Justitie gaat beslissen.

Publicatiedatum: 01 april 2014


Deel dit nieuwsbericht