Fiscale maatregelen met betrekking tot het coronavirus

Fiscale maatregelen met betrekking tot het coronavirus

Op 12 maart 2020 is er vanuit het kabinet een Kamerbrief gestuurd met de maatregelen die nu actief zijn en die het kabinet op korte termijn zal nemen ten aanzien van de economische impact van het coronavirus. Over de fiscale en sociaalverzekeringsrechtelijke maatregelen willen wij u informeren.

Werktijdverkorting en WW-uitkering
In bijzondere situaties bestaat de mogelijkheid dat u uw medewerkers korter laat werken en dat de medewerkers een beroep doet op hun WW-rechten. Die bijzondere situaties zijn bijvoorbeeld na een brand, overstroming, maar ook de uitbraak van een epidemie zoals het coronavirus. Wanneer medewerkers tijdelijk niet of minder ingezet kan worden, kunt u werktijdverkorting en een WW-uitkering voor uw medewerkers aanvragen. Een vergunning voor werktijdverkorting moet worden aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er gelden in ieder geval de volgende voorwaarden:

  • uw bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt;
  • u verwacht voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 kalenderweken minstens 20% minder werk.

U kunt werktijdverkorting aanvragen voor werknemers waarvoor u een loondoorbetalingsplicht heeft d.w.z. dus niet voor oproepkrachten met een nul-urencontract, uitzendkrachten en zzp’ers.

Maatregelen voor zzp’ers
Zzp’ers kunnen geen beroep doen op werktijdverkorting, omdat zij geen loondoorbetalingsplicht hebben. Zzp’ers die door de uitbraak van het coronavirus in de problemen komen, kunnen een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (‘Bbz’) wanneer zij aan de voorwaarden voor deze regeling voldoen. Het Bbz wordt uitgevoerd door gemeenten. Zzp’ers die een beroep willen doen op het Bbz dienen zich te wenden tot de gemeente waar zij staan ingeschreven.

Fiscale maatregelen
Bij betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis, kan bij de Belastingdienst een verzoek worden ingediend voor bijzonder uitstel van betaling. Dit uitstel van betaling is mogelijk voor inkomstenbelasting, loonbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting.

De Belastingdienst verleent uitstel van betaling als u kunt motiveren dat u door de coronacrisis in betalingsproblemen bent gekomen. Met dit verzoek stuurt u een verklaring van een derde deskundige mee. Uit deze verklaring moet blijken dat:

  • sprake is van werkelijk bestaande, acute betalingsproblemen (en niet om bijvoorbeeld betalingsproblemen die in de toekomst zullen ontstaan);
  • betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn;
  • de betalingsproblemen voor een bepaald tijdstip zijn oplost;
  • de onderneming levensvatbaar is.

Een derde deskundige kan een externe consultant, een externe financier, een brancheorganisatie, een accountant of financieel adviseur zijn.

De Belastingdienst beoordeelt het verzoek voor bijzonder uitstel van betaling per geval en houdt tot die tijd de invordering aan. In voorkomende gevallen draait de Belastingdienst een eventuele verzuimboete terug.

Aanpassen voorlopige aanslag
Heeft u een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting ontvangen en verwacht u een lagere winst door de coronacrisis? Dan kunt u een verzoek tot wijziging voorlopige aanslag indienen. Hiervoor gebruikt u het digitale formulier via Mijn Belastingdienst Zakelijk of het pdf-file. Deze verzoeken zullen door de Belastingdienst worden ingewilligd.

Heeft u vragen over deze maatregelen of wenst u een beroep te doen op deze maatregelen, laat het ons weten. Wij zijn u graag van dienst.

Publicatiedatum: 15 maart 2020


Deel dit nieuwsbericht