Geen duidelijkheid van Hoge Raad over bcf-gevolgen exploitatie begraafplaatsen

Geen duidelijkheid van Hoge Raad over bcf-gevolgen exploitatie begraafplaatsen

Op 16 januari 2015 heeft de Hoge Raad arrest gewezen inzake de bcf-gevolgen van de exploitatie van gemeentelijke begraafplaatsen.

 

Feiten

De gemeente Krimpen aan den IJssel is eigenaar en exploitant van twee begraafplaatsen. De exploitatie bestaat onder meer uit de aanleg, het onderhoud en uitbreiding van de begraafplaatsen en de uitgifte van grafrechten. In verband met de exploitatie heeft de gemeente voor de jaren 2003 t/m 2007 bijdragen uit het btw-compensatiefonds ontvangen. De inspecteur heeft telkens na afloop van elk kalenderjaar overeenkomstig de opgaven van de gemeente de bijdragen vastgesteld. In geschil was onder andere of de gemeente recht heeft op compensatie. Verder was in geschil of sprake was van bcf-beschikkingen.

 

Rechtbank en hof

Naar het oordeel van de rechtbank en het hof was in casu sprake van bcf-beschikkingen. De gemeente heeft cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het hof.

 

Verder hebben de rechtbank en het hof geoordeeld dat de gemeente geen recht heeft op een bijdrage uit het btw-compensatiefonds ter zake van de exploitatie van de begraafplaatsen.

Dat de gemeente de begraafplaatsen als overheid exploiteert doet hier niet aan af. De exploitatie van begraafplaatsen zou namelijk zijn vrijgesteld van btw indien dit door een ondernemer zou zijn verricht.

 

Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelde dat aan de terugvordering van een bijdrage over een bepaald kalenderjaar een beschikking van de inspecteur met daarin een vaststelling van de hoogte van de bijdrage over het desbetreffende kalenderjaar ten grondslag moet liggen. Een dergelijke beschikking moet uitdrukkelijk kenbaar worden gemaakt. Omdat in de brieven de hoogte van de bijdrage voor elk van de kalenderjaren 2003 t/m 2007 niet kenbaar wordt gemaakt, kunnen de brieven niet worden aangemerkt als beschikkingen. Ook het controlerapport is niet aan te merken als een beschikking.

 

De gemeente had geen beroep moeten instellen bij de belastingrechter, maar bij de algemene bestuursrechter. De Hoge Raad verwijst de zaak alsnog naar de algemene bestuursrechter.

 

Slot

Het arrest van de Hoge Raad is voor de praktijk teleurstellend. De Hoge Raad komt namelijk niet toe aan de beantwoording of inkoop-btw ter zake van de exploitatie van begraafplaatsen compensabel is. Deze rechtsvraag zal daarmee opnieuw aan de rechter moeten worden voorgelegd.

 

Indien uw gemeente een bcf-beschikking ontvangt waaruit volgt dat de inkoop-btw ter zake van de exploitatie van begraafplaatsen niet compensabel is, is het verstandig om hiertegen tijdig bezwaar te maken om op die manier uw rechten veilig te stellen. Op verzoek kunnen wij u bijstaan in een bezwaar- en beroepsprocedure. Zeker Fiscaal heeft namelijk veel ervaring op het gebied van bezwaar- en beroepsprocedures.

Publicatiedatum: 22 januari 2015


Deel dit nieuwsbericht