Geen economische eigendomsverkrijging voor overdrachtsbelasting door sloop en bouwrijp maken door koper

Geen economische eigendomsverkrijging voor overdrachtsbelasting door sloop en bouwrijp maken door koper

Op 17 juni 2016 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen waaruit volgt dat het slopen van een opstal en het bouwrijp maken van percelen niet leidt tot de verkrijging van de economische eigendom voor de overdrachtsbelasting.

Feiten
X bv koopt in 2008 vier percelen grond met daarop een verhuurd oud gebouw. X bv heeft van de verkoper de opdracht gekregen tot het slopen van het gebouw en het bouwrijp maken van de grond. X bv is met de verkoper overeengekomen dat de sloop en het bouwrijp maken zullen plaatsvinden vóór de levering van de percelen. De kosten van de sloop en het bouwrijp maken komen voor rekening van X bv. Verder moet X bv de kosten vergoeden die de verkoper moet maken in verband met het beëindigen van de huurovereenkomsten van de huurders van het gebouw. Op 20 december 2010 is de bouwrijpe grond juridisch geleverd als bouwterrein met een beroep op de samenloopvrijstelling van overdrachtsbelasting. 
De inspecteur is van mening dat X bv vóór de juridische levering al de economische eigendom van de percelen heeft verkregen, en legt een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting op. 

Oordeel Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Naar het oordeel van het gerechtshof heeft X bv voorafgaand aan de juridische levering uitsluitend een recht op levering in de zin van artikel 2, lid 2, laatste volzin, van de Wet op de belastingen van rechtsverkeer verkregen. Daarom verkreeg X bv niet op een eerder tijdstip dan bij de juridische levering de economische eigendom van de percelen.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van het gerechtshof. De naheffingsaanslag overdrachtsbelasting is daarmee ten onrechte opgelegd.


Publicatiedatum: 28 juni 2016


Deel dit nieuwsbericht