Geen goedgekeurde modelovereenkomst mogelijk voor intramurale zorgverlening

Geen goedgekeurde modelovereenkomst mogelijk voor intramurale zorgverlening

Op 13 februari 2017 heeft de Kamer van Koophandel een rapport gepubliceerd met de bevindingen van het onderzoek dat zij in december 2016 heeft gehouden naar zelfstandige professionals en hun opdrachten. De meeste zzp’ers die aan het onderzoek meededen, denken dat ze aan de criteria van de Wet DBA voldoen. Opdrachtgevers zouden volgens de zzp’ers echter onzekerder zijn geworden om hen in te zetten en vragen zzp’ers vaker om hun werk te doen in een payroll- of uitzendconstructie. 

Eén van de uitkomsten van dit onderzoek is dat de modelovereenkomsten in ruim een kwart van de gevallen al gebruikt zouden worden. In de praktijk ervaren wij dat voor bepaalde werkzaamheden echter geen gebruik kan worden gemaakt van algemene modelovereenkomsten. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat bijvoorbeeld voor werken in de intramurale zorgverlening, geen zekerheid vooraf kan worden gegeven over de vraag of buiten dienstbetrekking wordt gewerkt. De Belastingdienst kwalificeert de werkzaamheden in de intramurale zorgverlening als een inspanningsverbintenis. Deze werkzaamheden zouden geheel dienstbaar zijn aan de zorginstelling en niet aan de individuele zorgvrager. Daarbij zou het multidisciplinaire karakter van de werkzaamheden maken dat sturing en gezag vanuit de zorginstelling niet op voorhand is uit te sluiten. Deze overwegingen maken dat de Belastingdienst geen goedkeuring vooraf zou kunnen gegeven voor het achterwege laten van de inhouding en afdracht van loonheffingen.

Het feit dat geen goedkeuring vooraf kan worden gegeven, maakt niet dat er door de opdrachtgever nu het risico van een naheffing loonheffingen wordt gelopen. De Belastingdienst heeft recent in een brief aan zzp’ers die in het verleden een VAR hebben ontvangen, nogmaals aangegeven dat wanneer de Belastingdienst constateert dat er sprake is van een dienstbetrekking voor wat betreft werkzaamheden die in de periode van 1 mei 2016 tot 1 januari 2018 worden verricht er geen naheffingen, boetes en correctieverplichtingen zullen worden opgelegd. Een uitzondering geldt voor kwaadwillenden

Volgens het Handboek Loonheffingen 2016 bent u kwaadwillend als u opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).

Publicatiedatum: 14 februari 2017


Deel dit nieuwsbericht