Geldt registratieplicht inzake Waadi? Actie vereist om boete per 1 juli 2014 te voorkomen!

Geldt registratieplicht inzake Waadi? Actie vereist om boete per 1 juli 2014 te voorkomen!

Tegelijk met de invoering van het depotstelsel per 1 juli 2014 wordt ook de inlenersaansprakelijkheid uitgebreid. In artikel 34a Invorderingswet 1990 is bepaald dat elke onderneming die als uitzendorganisatie moet worden aangemerkt en niet NEN 4400-I of 4400-II is gecertificeerd een vrijwaringsrekening bij de Ontvanger dient aan te houden, zodra het depotstelsel in werking treedt.

Als uitzendonderneming wordt aangemerkt elke onderneming die personeel ter beschikking stelt in de zin van artikel 1, lid 1, onderdeel c, van de Waadi en gehouden is zich te registreren in het handelsregister. Dit ongeacht hoe kort of lang die ter beschikkingstelling duurt.

Indien een inlener zaken doet met een uitzendonderneming die niet gecertificeerd is, dan bepaalt het tweede lid van artikel 34a Invorderingswet 1990 dat de inlener verplicht is minstens 35% van het factuurbedrag (inclusief btw) over te maken naar de bij de ontvanger aangehouden vrijwaringsrekening van de uitlener. De sanctie op het niet voldoen aan deze stortingsverplichting is dat de inlener aansprakelijk is voor de belastingschulden van de uitlener en wel tot 35% van het factuurbedrag (inclusief btw). Dit is slechts anders indien de inlener aannemelijk kan maken dat de aansprakelijkheid lager moet zijn.

Daarnaast kan, wegens het niet voldoen aan de verplichting voor de uitlener om een depotrekening te openen en voor de inlener wegens het niet daarop storten, een verzuimboete worden opgelegd aan zowel de uitlener van maximaal € 20.250 (2014) als de inlener van maximaal € 8.100 (2014). De maatregelen van het opleggen van een boete en het aansprakelijk stellen, kunnen naast elkaar worden toegepast. Deze verplichtingen en aansprakelijkheid gelden niet voor gecertificeerde uitleners. Of een uitlener gecertificeerd is kan worden nagegaan via www.normeringarbeid.nl.

Ter informatie merken we op dat in vervolg op de Kamerbrief van 1 november 2013 van minister Asscher in een brochure van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend is gemaakt dat de registratieplicht niet geldt voor de directeur-grootaandeelhouder die zich via zijn BV uitleent.

Publicatiedatum: 16 februari 2014


Deel dit nieuwsbericht