Gerichte vrijstelling voor scholingskosten gaat ook voor ex-werknemers gelden

Gerichte vrijstelling voor scholingskosten gaat ook voor ex-werknemers gelden

De werkkostenregeling kan in beginsel alleen worden toegepast voor loon dat kwalificeert als ‘loon uit tegenwoordige arbeid’. Krachtens artikel 31, eerste lid, onderdeel g, Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB) kan de werkkostenregeling in een tweetal situaties ook worden toegepast ten aanzien van loon uit van vroegere arbeid. Te weten, bij:

  1. de aanschaf van branche-eigen producten van het bedrijf van de inhoudingsplichtige dan wel van het bedrijf van een met de inhoudingsplichtige verbonden vennootschap;
  2. vergoedingen en verstrekkingen die door de inhoudingsplichtige of door een met de inhoudingsplichtige verbonden vennootschap ook worden verstrekt aan een of meer werknemers met inkomsten uit tegenwoordige arbeid die voor het overige in dezelfde omstandigheden verkeren. Denk aan kerstpakketten.

Binnen de werkkostenregeling bestaan er twee gerichte vrijstellingen ten aanzien van scholingskosten: artikel 31, tweede lid, onderdelen c en d, Wet LB.

Door de coronacrisis wordt het belang van (doorlopende) scholing nog duidelijker. Het kabinet stelt daarom in het Belastingplan 2021 voor om de gerichte vrijstelling voor scholing vanaf 1 januari 2021 ook te laten gelden bij vergoedingen en verstrekkingen ten behoeve van scholing die voortvloeien uit vroegere arbeid. De verruiming ziet op vergoedingen en verstrekkingen ten aanzien van het volgen van een opleiding of studie met het oog op het verwerven van inkomen (onderdeel d) en niet op vergoedingen en verstrekkingen voor onderhoud en verbetering van kennis en vaardigheden van de dienstbetrekking (onderdeel c).

Door deze voorgestelde wetswijziging vallen vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers van wie afscheid is of wordt genomen ook onder de reikwijdte van de gerichte vrijstelling voor een opleiding of studie, voor zover dat niet al mogelijk is. De gerichte vrijstelling is zo dadelijk dus ook van toepassing bij vergoedingen van scholingskosten die werkgevers willen geven als onderdeel van een sociaal plan en voor nog niet tijdens de dienstbetrekking opgenomen scholingsbudgetten.

Publicatiedatum: 20 september 2020


Deel dit nieuwsbericht