Handhaving van de Wet DBA tot 1 januari 2020 opgeschort, maar eerder kwaadwillend

Handhaving van de Wet DBA tot 1 januari 2020 opgeschort, maar eerder kwaadwillend

In een nieuwsbericht van 18 december 2017 hebben we bericht dat de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (‘Wet DBA’) tot minimaal 1 januari 2020 zou blijven gelden. Op dat moment was de handhaving door de Belastingdienst van de Wet DBA opgeschort tot 1 juli 2018. De opschorting van de handhaving betekent dat de Belastingdienst geen correctieverplichtingen of naheffingen, inclusief boetes, oplegt wanneer achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking. Deze opschorting geldt niet bij ‘kwaadwillenden’.

Op dit moment is men kwaadwillend als men opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, terwijl men weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Dit handelen (of nalaten) moet zijn ingegeven om daarmee een oneigenlijk financieel voordeel te behalen en/of het speelveld op een oneerlijke manier aan te tasten. Deze definitie van ‘kwaadwillenden’ wordt per 1 juli 2018 verruimd, zo hebben de minister van SZW en de staatssecretaris van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer op 9 februari 2018 bericht.

De kwaadwillenden, waarbij er vanaf 1 juli 2018 kan worden gehandhaafd, zijn de kwaadwillenden die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan. Dit betekent dat de Belastingdienst kan handhaven, als de Belastingdienst de volgende drie criteria alle drie kan bewijzen:

  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid

Of iemand in dienstbetrekking staat, wordt onder meer bepaald door de vraag of er sprake is van een gezagsrelatie. De Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om voor 1 januari 2019 te verduidelijken wat dit begrip – onder de huidige wetgeving – inhoudt. Het kabinet gaat in overleg met betrokkenen over de knelpunten en zal in een hoofdlijnenbrief nog vóór de zomer toelichten hoe dit begrip verduidelijkt wordt. We zijn benieuwd hoe het kabinet dit meent te verduidelijken een jaar voordat de wet waarvan de contouren in het regeerakkoord zijn geschetst, inwerking moet treden.

Naast de verruiming van de definitie van ‘kwaadwillenden’, is in de Kamerbrief van 9 februari 2018 ook aangegeven dat de handhaving van de Wet DBA wordt opgeschort tot 1 januari 2020 d.w.z. tot de beoogde inwerkingtredingsdatum van de nieuwe wet.

Publicatiedatum: 18 februari 2018


Deel dit nieuwsbericht