Heeft thuiswerken door coronavirus gevolgen voor waar grensarbeider sociaal verzekerd is?

Heeft thuiswerken door coronavirus gevolgen voor waar grensarbeider sociaal verzekerd is?

Bij grensoverschrijdende arbeid moet worden vastgesteld waar de werknemer sociaal verzekerd is. In artikel 13, lid 1, onderdeel a, van de EG- Verordening 883/2004 is bepaald dat ‘Op degene die in twee of meer lidstaten werkzaamheden in loondienst pleegt te verrichten, is van toepassing de wetgeving van de lidstaat waar hij woont, indien hij op dit grondgebied een substantieel gedeelte van zijn werkzaamheden verricht.’ Met ‘een substantieel gedeelte’ wordt in de regel verstaan ‘minstens 25%’

De werknemer die in België of Duitsland woont en enkel bij een Nederlandse werkgever in Nederland werkt, is dus in Nederland sociaal verzekerd. Maar wat als deze werknemer door het coronavirus n gedwongen wordt om thuis te werken? Wordt hij dan sociaal verzekerd in België of Duitsland?

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (‘SVB’) lezen we dat er geen wijziging in de sociale verzekeringsrechtelijke positie optreedt, als u normaal over de grens woont of werkt in de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte ( EER) en Zwitserland. U hoeft hiervoor verder niets te regelen. Deze uitleg sluit aan bij de onderstreepte zinsnede uit voornoemde verdragsbepaling.

Mochten de maatregelen rondom het coronavirus langer duren, dan zal de SVB berichten wat dat betekent voor de sociale verzekeringen.

In lijn met de SVB heeft de Belgische Rijksdienst voor Sociale Zekerheid aangegeven dat de bevoegde lidstaat (op basis van het normale arbeidspatroon) niet zal wijzigen. Deze beslissing zal gelden gedurende de volledige periode van de uitzonderlijke maatregelen vanaf 13 maart 2020 tot minstens 5 april 2020 of tot een andere beleidsstandpunt ingenomen wordt.

Voor wat betreft in Duitsland wonende werknemers en zelfstandigen die normaal in meer dan één lidstaat werken, verandert er door thuiswerken als gevolg van de Corona-maatregelen niets. Zij hoeven geen actie te ondernemen, zo blijkt uit de berichtgeving van het Duitse DVKA.

Voor in Duitsland wonende werknemers en zelfstandigen die gedetacheerd zijn naar een andere lidstaat gelden andere regels. Zij hoeven niets te doen als de onderbreking van de detachering maximaal 2 maanden duurt. En daarmee de periode van de detachering niet naar achteren schuift. Anders moet een nieuwe A1-verklaring aangevraagd worden.


Publicatiedatum: 24 maart 2020


Deel dit nieuwsbericht