Hoge Raad: Fiscale eenheid btw

Hoge Raad: Fiscale eenheid btw


Moet er sprake zijn van “Top Down” leiding, of mag gezamenlijke leiding ook?

Beschikking fiscale eenheid, mag je daar op vertrouwen?

*-*-*-*

De  Hoge Raad heeft op vrijdag 18 februari 2022 op beide onderwerpen een beslissing moeten nemen.

Fiscale eenheid btw

Voor het bestaan van een fiscale eenheid btw is vereist dat de betrokken ondernemingen in bepaalde mate met elkaar verweven moeten zijn. Die verwevenheid moet er zijn financieel (meer dan 50% van de aandelen, bij niet NV’s / BV’s wordt dit anders getoetst), organisatorisch (één leiding) en economisch (kort samengevat, dezelfde activiteiten /  markt, dan wel complementaire prestaties). Daarnaast komt regelmatig de vraag op of het nog steeds noodzakelijk is dat er eerst een beschikking wordt afgegeven door de belastingdienst.

Leiding

De Hoge Raad heeft beslist dat de verschillende ondernemingen niet onder een hiërarchische leiding hoeven te staan. Met andere woorden, er hoeft geen verhouding van ondergeschiktheid te bestaan. De leiding hoeft dan ook niet noodzakelijkerwijs van de bovenliggende ondernemer te komen of bijvoorbeeld uit de holding. De leiding kan ook door de verschillende betrokken ondernemingen gezamenlijk worden gevoerd. Uit de uitspraak van de Hoge Raad is eveneens duidelijk geworden dat zelfs een derde partij een bepaalde mate van medezeggenschap mag hebben. Dit is een duidelijke breuk met de opvatting van de belastingdienst in Nederland die juist wel eist dat er sprake moet zijn van een hiërarchische leiding.

Het resultaat van deze uitspraak is dat het in de praktijk makkelijker is geworden om te komen tot een fiscale eenheid btw. Of deze uitspraak ook op uw situatie van invloed kan zijn, spreken wij graag met u door.

Beschikking

Voor het ontstaan van een fiscale eenheid btw is een beschikking van de belastingdienst niet vereist. Dat heeft de Hoge Raad al circa 10 jaar geleden besloten. Als u voldoet aan de eisen (de drie verwevenheden zoals hierboven benoemd), mag u handelen als fiscale eenheid btw. Indien gewenst, kan een ondernemer nog wel altijd een beschikking aanvragen. Doorgaans wordt de beschikking door een ondernemer aangevraagd omdat hij daarmee de ‘zekerheid’ krijgt dat er ook daadwerkelijk sprake is van een fiscale eenheid btw.

De Hoge Raad heeft nu echter beslist dat als een beschikking is afgegeven door de belastingdienst, u daar niet altijd op mag vertrouwen. Met andere woorden, een beschikking geeft u niet altijd de zekerheid dat er daadwerkelijk sprake is van een fiscale eenheid. De Hoge Raad vindt namelijk dat de belastingdienst zo afhankelijk is van de ondernemer (juist informatie), dat een fiscale eenheid niet kan ontstaan op basis van de beschikking. De vraag is dan ook nu of het überhaupt nog relevant is om een beschikking aan te vragen, als de beschikking zelf geen zekerheid geeft. Dit is per klant verschillend. Het spreekt voor zich dat wij u graag verder bijpraten en adviseren wat het effect is van deze uitspraak op uw positie.

Naast deze twee onderwerpen met betrekking tot de fiscale eenheid, zijn er nog meer lopende discussie die de fiscale eenheid betreffen. Daarbij kunt u denken aan de hoofdelijke aansprakelijkheid bij een fiscale eenheid. Daarnaast is er nog veel onduidelijk over de gevolgen als u wel een fiscale eenheid btw bent, maar niet als zodanig handelt (u blijft bijvoorbeeld met btw factureren aan de groepsvennootschappen). Wij horen het graag als u hier meer informatie over wilt ontvangen.

Mike Raafs - 06 204 08 960 - Mike Raafs

Charles van den Berg - 06 206 10 493 - Charles van den Berg


Publicatiedatum: 18 februari 2022


Deel dit nieuwsbericht