Huren van auto van zaak weerlegt niet ter beschikking stelling

Huren van auto van zaak weerlegt niet ter beschikking stelling

Indien aan een werknemer ook voor privédoeleinden een auto ter beschikking is gesteld, dient op grond van artikel 13bis van de Wet op de loonbelasting 1964 (‘Wet LB’) dit voordeel bij de werknemer te worden belast. De auto wordt geacht voor privédoeleinden ter beschikking te zijn gesteld, tenzij blijkt dat de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt. Het voordeel wordt, op grond van artikel 13bis, negende lid, Wet LB, in aanmerking genomen voor zover het uitgaat boven de vergoeding die de werknemer voor het gebruik voor privédoeleinden is verschuldigd en vastgesteld aan de hand van de (catalogus)waarde van de auto.

Op 19 april 2019 zijn een uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en Gerechtshof Den Haag gepubliceerd waarin belanghebbenden poogden de ter beschikking stelling van de auto te weerleggen door te stellen dat de auto van het lichaam waren gehuurd. Het van het lichaam huren van de auto ten behoeve van privégebruik maakt echter niet dat geen sprake is van een ter beschikking gestelde auto als bedoeld in artikel 13bis van de Wet LB. Daarbij heeft de Hoge Raad in het verleden aangegeven dat artikel 13bis van de Wet LB ook van toepassing is wanneer een verbonden lichaam de auto ter beschikking stelt.

Deze hofuitspraken zijn (ook) in lijn met eerdere jurisprudentie, zoals die van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 20 september 2016.

Uit de uitspraak van Gerechtshof Den Haag wordt ook (weer) duidelijk dat de werknemer niet zondermeer de kosten die hij heeft betaald voor het privégebruik van de ter beschikking gestelde auto in mindering kan brengen op de bijtelling.

Deze uitspraken bewijzen maar weer eens dat zorgvuldig handelen vereist is om de autokostenfictie te (kunnen) voorkomen of beperken. Mocht u vragen hebben over de autokostenfictie of als u geconfronteerd bent met vragen van de Belastingdienst ter zake het gebruik van de (bestel)auto(‘s) van de zaak, dan vernemen wij dat graag. Wij zijn u graag behulpzaam.

Publicatiedatum: 24 april 2019


Deel dit nieuwsbericht