Informatie Belastingdienst over transitievergoeding

Informatie Belastingdienst over transitievergoeding

De Belastingdienst heeft op 29 juni 2015 een nieuwsbericht op zijn website geplaatst over de transitievergoeding. Afgezien dat in het artikel wordt verwezen naar een brochure van de Rijsoverheid over de transitievergoeding, worden er enkele fiscale bemerkingen geplaatst. Aangezien deze bemerkingen niet volledig zijn, hebben we deze hierna aangevuld.

 

Een werknemer heeft recht op de transitievergoeding als hij aan één van de volgende voorwaarden voldoet: 

  • Hij was minstens twee jaar bij u in dienst en u hebt zijn (tijdelijke) arbeidsovereenkomst beëindigd of niet verlengd.
  • Hij was minstens twee jaar bij u in dienst en door verwijtbaar handelen of nalatigheid van u als werkgever zegt hij zijn arbeidsovereenkomst op of u ontbindt deze op zijn verzoek of hij slaat een aanbod om te verlengen hierom af.

 

De transitiekosten en inzetbaarheidskosten die voor de werknemer worden of zijn gemaakt, kunnen van de transitievergoeding worden afgetrokken. Vóór het maken van de kosten moet de werknemer daarmee wel schriftelijk akkoord zijn.

 

De aanspraak op een transitievergoeding is vrijgesteld. De uitkering ervan is belast. Beter gezegd, de transitievergoeding die overblijft na aftrek van de transitiekosten en inzetbaarheidskosten, is loon uit vroegere dienstbetrekking. Hierop is de groene tabel voor bijzondere beloningen van toepassing. Of over deze vergoeding vrije ruimte in de zin van de werkkostenregeling wordt opgebouwd is afhankelijk van het totaal van het loon uit vroegere dienstbetrekking in verhouding tot de totale fiscale loonsom. Over de transitievergoeding zijn geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd.

 

Transitiekosten en inzetbaarheidskosten zijn vergoedingen of verstrekkingen aan de werknemer en dus loon. Mogelijkerwijs gelden hier gerichte vrijstellingen, nihilwaarderingen of normbedragen voor, maar dan moeten deze vergoedingen of verstrekkingen wel worden aangewezen als eindheffingsloon in de zin van de werkkostenregeling. Hierbij moet in ogenschouw worden genomen of het gaat om loon uit tegenwoordige of vroegere dienstbetrekking. De werkkostenregeling kan immers in de regel niet worden toegepast op loon uit vroegere dienstbetrekking.

Publicatiedatum: 30 juni 2015


Deel dit nieuwsbericht