Inlener aansprakelijk voor niet-afgedragen loonheffingen en btw omdat er geen disculpatie is

Inlener aansprakelijk voor niet-afgedragen loonheffingen en btw omdat er geen disculpatie is

Wanneer u werknemers van een andere organisatie inleent, bijvoorbeeld vanwege ziekte van uw eigen personeel of een piek in de werkzaamheden, dan loopt u – misschien zonder dat u het weet – het risico om aansprakelijk te worden gesteld voor de loonheffingen en/of omzetbelasting die de uitlener niet heeft afgedragen. De Belastingdienst heeft de mogelijkheid om u als inlener aansprakelijk te stellen krachtens artikel 34 Invorderingswet: de inlenersaansprakelijkheid.

De inlenersaansprakelijkheid geldt niet indien aannemelijk is dat het niet betalen van de loonheffingen en omzetbelasting door de uitlener noch aan hem noch aan een inlener is te wijten. In de praktijk stelt de Belastingdienst de inlener zonder meer aansprakelijk d.w.z. de Belastingdienst doet geen of nauwelijks onderzoek naar de disculpatiemogelijkheid van de inlener.

In eerdere nieuwsberichten hebben wij gewezen op jurisprudentie waarbij de inlener geen beroep bleek te kunnen doen op de disculpatiemogelijkheid: Zie bijvoorbeeld hier.

Op 6 april 2021 is een uitspraak van Rechtbank Gelderland gepubliceerd waarin het onder meer ging of de inlener een beroep kan doen op de disculpatiemogelijkheid. Dit beroep slaagde niet omdat de inlener zich bewust was van de risico’s die het inlenerschap met zich meebracht, maar desondanks niet om nakoming van de in het inlenerscontract opgenomen vrijwaringsbewijzen, waaronder het openen van een G-rekening en het overleggen van een verklaring betalingsgedrag, heeft verzocht.

Mocht u te maken krijgen met een (voorgenomen) aansprakelijkstelling door de Belastingdienst, neem dan contact op met Antoine Roes via 06-30 17 17 93 of antoine@zekerfiscaal.nl. Hij heeft voor veel organisaties de aansprakelijkstelling van tafel of verminderd gekregen.

Publicatiedatum: 11 april 2021


Deel dit nieuwsbericht