Is een financiële tegemoetkoming voor opgelopen gezondheidsschade belast?

Is een financiële tegemoetkoming voor opgelopen gezondheidsschade belast?

Ter compensatie van de blootstelling aan stoffen die gezondheidsschade kunnen opleveren, worden soms financiële tegemoetkomingen aan werknemers verstrekt. Een bekend voorbeeld is de tegemoetkoming die het Ministerie van Defensie heeft verstrekt aan personeel dat tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden was blootgesteld aan chroom-6. Fiscaal speelt dan de vraag of de tegemoetkoming belast is en of de tegemoetkoming invloed heeft op voorzieningen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en/of kindgebonden budget.

De vraag of de tegemoetkoming belast is, komt ook aan de orde wanneer de tegemoetkoming wordt verstrekt door een ander dan de oorspronkelijke werkgever. De tegemoetkoming kan immers zozeer de grond in de dienstbetrekking hebben dat zij als loon uit dienstbetrekking is aan te merken.

De ministerraad heeft onlangs ingestemd met het voorstel om slachtoffers van het Organisch Psycho Syndroom (‘OPS’)-syndroom, de zogenaamde ‘schilderziekte’, een eenmalige financiële tegemoetkoming te verstrekken van € 20.730. De regeling, die waarschijnlijk nog dit jaar ingaat, gaat gelden voor een vastgestelde groep van ongeveer 350 slachtoffers met een officiële CTE-diagnose, die tijdens blootstelling in Nederlandse loondienst waren en eerder geen of een lagere vergoeding hebben ontvangen dan deze financiële tegemoetkoming.

Het feit dat de overheid een financiële coulanceregeling opstelt, is uitzonderlijk omdat de overheid hier geen aansprakelijkheid heeft vanuit een werkgeverschap. Desondanks zou, als voormeld, toch sprake kunnen zijn van loon, zij het dus ‘loon van derde’. Misschien laat de staatssecretaris van SZW – in samenspraak met de staatssecretaris van Financiën – bij het opstellen van de regeling zich ook uit over de belastbaarheid van dergelijke financiële tegemoetkomingen.

Heeft u vragen over de belastbaarheid van een financiële tegemoetkoming voor (ex-)werknemers of de gevolgen ervan voor bijvoorbeeld de voorzieningen en toeslagen die de (ex-)werknemer ontvangt, dan vernemen wij dat graag.

Publicatiedatum: 23 april 2019


Deel dit nieuwsbericht