Kamerbrief met stand van zaken arbeidsmarktbeleid van het kabinet

Kamerbrief met stand van zaken arbeidsmarktbeleid van het kabinet

In eerdere nieuwsberichten zijn we ingegaan op het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (‘Wab’) dat per 1 januari 2020 in werking moet treden. Zo hebben we bericht over de oorspronkelijke voorstellen en dat de Tweede Kamer op 5 februari 2019 dit wetsvoorstel – met drie amendementen – heeft aangenomen.

Naast dat de voorgestelde maatregelen de verschillen tussen vast en flexwerk moeten verkleinen – waardoor het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om mensen een vast contract te bieden – moet het wetsvoorstel ook de Wet werk en zekerheid corrigeren.

Waar de dienstbetrekking nu minstens 2 jaar moet hebben bestaan, zal onder de Wab het recht op de transitievergoeding meteen ontstaan, maar zal de wijze waarop de transitievergoeding wordt berekend ingrijpend wijzigen. Ook zal onder de Wab een nieuwe ontslaggrond worden geïntroduceerd: de cumulatiegrond (‘de i-grond’). De cumulatie van onvoldragen ontslaggronden kunnen dan tezamen toch een redelijke ontslaggrond vormen. In de Eerste Kamer is een motie ingediend om bij een volgend wetsvoorstel te formaliseren dat de f-grond, namelijk ontslag als gevolg van werkweigering in verband met gewetensbezwaar, geen onderdeel kan zijn van de cumulatiegrond.

In een andere motie vanuit de Eerste Kamer is de regering verzocht om voor de zomer 2019 te komen met de uitwerking van voorstellen voor nieuw zzp-beleid met een definitief tijdpad gericht op een adequate bescherming van de zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt en maatregelen gericht op het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Aan deze motie heeft minister Koolmees van SZW in de tussentijd voldaan.

Op 24 mei 2019 heeft minister Koolmees een brief aan de Eerste Kamer verzonden waarin hij de stand van zaken van het arbeidsmarktbeleid van het kabinet uiteenzet. In deze brief lezen we onder meer dat verwacht wordt dat begin 2020 de webmodule gereed is op basis waarvan opdrachtgevers een opdrachtgeversverklaring kunnen verkrijgen als uit de beantwoording blijkt dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Ook wordt aangegeven dat de maatregelen die de Wet DBA moeten vervangen niet voor 2021 in werking treden.

Op 28 mei 2019 stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel Wab en de moties.

Heeft u vragen over de Wab, het recht op transitievergoeding of andere arbeidsrechtelijke vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 27 mei 2019


Deel dit nieuwsbericht