Kamerbrief over de voortgang van de aanpak schijnconstructies

Kamerbrief over de voortgang van de aanpak schijnconstructies

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 4 juli 2014 brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij de voortgang van de aanpak van zogeheten schijnconstructies bespreekt. Uit deze Kamerbrief blijkt dat het wetsvoorstel Wet aanpak schijnconstructies voor advies naar de Raad van State is gezonden. Het wetsvoorstel heeft tot doel om eerlijke concurrentie tussen bedrijven te bevorderen en een eerlijke beloning voor werknemers te waarborgen. Enkele maatregelen uit het wetsvoorstel raken de inrichting van de loonadministratie en de inrichting van de betalingsadministratie.

De minister heeft aangegeven dat het wetsvoorstel na de zomer bij de Tweede Kamer zal worden ingediend. De mogelijkheid bestaat dat dit op Prinsjesdag, 16 september a.s., is. In dat geval zou het wetsvoorstel al op 1 januari 2015 in werking kunnen treden waardoor het nu al belangrijk te weten is wat mogelijk gaat veranderen. Enkele maatregelen uit het wetsvoorstel zijn:

  • De werkgever wordt straks verplicht om te specificeren welke kostenvergoedingen er worden betaald en tot welk bedrag.
  • Werkgevers worden verplicht om minimaal het gedeelte gelijk aan het bruto wettelijk minimumloon (wml) giraal uit te betalen.
  • Om volledige betaling van het minimumloon zeker te stellen wordt het niet langer toegestaan om huisvestingskosten (tot 20% van het minimumloon) en kosten voor ziektekostenpremie (tot 10% van het minimumloon) te verrekenen met het wml.
  • De werknemer kan andere partijen (schakels) in de keten aanspreken op betaling van het verschuldigde loon als de werkgever niet in rechte aanspreekbaar is.
  • Werkgevers die geen lid zijn van de werkgeversorganisatie(s) waarmee de cao is afgesloten verkrijgen met mindere arbeidsvoorwaarden een concurrentievoordeel ten opzicht van de leden tijdens een avv-loze periode. Om dit te voorkomen wordt de Wet op het algemeen verbindend verklaren van cao’s gewijzigd.
  • Er komt een verbetering in de mogelijkheden tot informatie uitwisseling tussen de Inspectie SZW en de cao-partijen ten behoeve van de cao-handhaving.
  • De huidige afgifteprocedure van een A1-verklaring (verklaring die aantoont in welk land de sociale verzekeringspremies worden betaald) staat – mede bezien onjuiste afgiftes van deze verklaringen en falsificaties – op de Europese agenda.

Publicatiedatum: 11 augustus 2014


Deel dit nieuwsbericht