Kamerbrief over minimumloon bij overeenkomst van opdracht

Kamerbrief over minimumloon bij overeenkomst van opdracht


Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in een brief van 18 maart 2014 aan de Eerste Kamer ingegaan op de gevolgen van het wetsvoorstel Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM) in verband met het van toepassing verklaren van die wet op nader bepaalde overeenkomsten van opdracht (OVO). Ingegaan wordt onder meer op de gevolgen van het wetsvoorstel voor bijkomstige werkzaamheden en de administratieve lasten bij stukloon.

Bijkomstige werkzaamheden
De minister geeft in een schema weer wat de gevolgen van het wetsvoorstel voor bijkomstige werkzaamheden zijn. Schematisch wordt aangegeven of in de huidige situatie als onder het wetsvoorstel het wettelijk minimumloon is verschuldigd.

Stukloon
Als bij een arbeidsovereenkomst of (straks) een OVO op stukloonbasis wordt betaald, moet men redelijkerwijs het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. De werkgever kan bijvoorbeeld aantonen dat hij aan de redelijkheidsnorm voldoet door een inzichtelijke productienorm te hebben waaruit blijkt dat men met die norm het wettelijk minimumloon kan verdienen. Een urenregistratie is hierbij niet verplicht. Dit is overigens niet nieuw. Dit gebeurt nu ook al bij de bezorging van huis-aan-huisbladen en kranten.

Recht op minimumloon
De sinds 1996 bestaande criteria die werkenden zonder arbeidsovereenkomst het recht op het wettelijk minimumloon geven (persoonlijkheidsvereiste, arbeid gedurende tenminste drie maanden en tenminste vijf uur per week) bleken in de praktijk makkelijk te omzeilen. Daarom is door het kabinet Rutte I besloten de WMM van toepassing te verklaren op alle opdrachtnemers tenzij zij handelen uit hoofde van beroep of bedrijf.


Bestrijden van schijnconstructies
Er is behoefte aan een bredere aanpak gericht op het bestrijden van schijnconstructies, waaronder schijnzelfstandigheid. Minister Asscher beschouwt het onderhavige wetsvoorstel als een opmaat voor een brede aanpak van schijnconstructies. In het wetsvoorstel Aanpak schijnconstructies zal hij nader ingaan op de onderwerpen minimumloon en de afbakeningsvragen over schijnzelfstandigheid.

Publicatiedatum: 19 maart 2014


Deel dit nieuwsbericht