Langere termijn voor aanvragen doelgroepverklaring bij indiensttreding vóór 1 oktober 2020

Langere termijn voor aanvragen doelgroepverklaring bij indiensttreding vóór 1 oktober 2020

In de Wet tegemoetkomingen loondomein (‘Wtl’) staan drie tegemoetkomingen in de loonkosten waar werkgevers een beroep op kunnen doen:

  • Loonkostenvoordelen;
  • lage-inkomensvoordeel (‘LIV’);
  • jeugd-LIV.

De loonkostenvoordelen hebben als doel kwetsbare groepen werknemers betere kansen op de arbeidsmarkt te geven. Op hoeveel loonkostenvoordeel recht bestaat, hangt vanaf hoeveel verloonde uren de werknemer heeft en om welk loonkostenvoordeel het gaat. Er zijn vier verschillende loonkostenvoordelen:

  • het LKV oudere werknemer
  • het LKV arbeidsgehandicapte werknemer
  • het LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden
  • het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een loonkostenvoordeel is dat de werkgever moet beschikken over een kopie van de doelgroepverklaring LKV van de werknemer. Normaliter heeft de werknemer 3 maanden de tijd om deze verklaring bij UWV of bij zijn gemeente, afhankelijk van de doelgroep waaronder hij valt, aan te vragen. Wanneer de werknemer tussen 1 januari 2020 en 1 oktober 2020 in dienst is getreden, dan wordt deze termijn verlengd van 3 naar 6 maanden.

Wanneer een tegemoetkoming is geclaimd in de loonaangiften, dan wordt dat in het volgende kalenderjaar geëffectueerd. Eerst stuurt UWV in maart een voorlopige berekening d.w.z. een specificatie over het voorgaande kalenderjaar met voor welke werknemer(s) recht bestaat en welk bedrag daarbij hoort. Wanneer niet tegen de voorlopige berekening wordt geageerd, dan stuurt de Belastingdienst de definitieve berekening van de tegemoetkoming(en) en betaalt de tegemoetkoming(en) binnen 6 weken uit.

De Belastingdienst gaat de definitieve berekeningen Wet tegemoetkoming loondomein over 2019 tussen 24 en 30 juni 2020 versturen aan de werkgever en de uitbetaling vindt in de 1e week van juli plaats. Deze tegemoetkoming wordt normaal gesproken verrekend met nog te betalen belastingaanslagen. Indien bijzonder uitstel is gevraagd en gekregen, dan gebeurt dit niet.

Publicatiedatum: 23 juni 2020


Deel dit nieuwsbericht